A börtön réme megpuhította a lázadó görögöket

Vágólapra másolva!
10 napos leállás után pénteken délután újra indult a metró Athénban. Ettől függetlenül a metró dolgozói péntek estére tüntetést szerveznek.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután három órakor, tíz nappal a kezdete után, véget ért az athéni metró dolgozóinak sztrájkja, írja a brit BBC. A sztrájknak azután vetettek véget, hogy a görög kormány letartóztatással, és egy év börtönnel fenyegette meg a sztrájkolókat. A BBC szerint már csak néhány dolgozó sztrájkol, de például a buszsofőrök továbbra sem vették föl a munkát szolidaritásképp. A rendőrség pénteken délelőtt feloszlatott egy ülősztrájkot az egyik metróállomáson.

Az elmúlt tíz napban az athéni közlekedést lebénította, hogy metró hiányában mindenki autóval próbált meg bejutni a munkahelyére. Az athéni tömegközlekedés naponta 1,1 millió embert mozgat. A BBC szerint a metró dolgozói tüntetést szerveznek péntek estére a Szintagma térre, ahol az elmúlt években több erőszakos tüntetés is kitört.

A sztrájk azután kezdődött, hogy a nemzetközi hitelekért cserében megkövetelt megszorító intézkedések részeként megszüntették a dolgozók eddigi munkaszerződését, új bérstruktúrát vezettek be, amely a metró dolgozóinak esetében 25 százalékos bércsökkenéssel jár.