Vágólapra másolva!
Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.
Vágólapra másolva!

A csehországi első közvetlen államfőválasztás 2. fordulójában a választókerületek több mint 99,9 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Milos Zeman támogatottsága 54,8 százalékos, Karel Schwarzenbergé pedig 45,2 százalékos volt. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett. Milos Zemant a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) elnevezésű parlamenten kívüli párt indította az elnökválasztáson.

"Ígérem, hogy mint közvetlenül a lakosság által megválasztott elnök, az ország összes állampolgárának a hangja leszek" - jelentette ki Zeman a választások utáni első sajtótájékoztatóján.

"Az alsó tízmillió polgár elnöke akarok lenni, s nem a társadalmon élősködő, a társadalom vérét szívó maffiáé" - szögezte le az újonnan megválasztott cseh államfő. A választás eredményét illetően úgy fogalmazott, hogy a tízszázalékos különbség "sokatmondó". Azt mondta, hogy a jövőben mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a választási küzdelemben megosztott társadalmat egyesítse. Államfőként Zeman első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni.

Bevitték a kampányba a Benes-dekrétumokat

Schwarzenberg sajtóértekezletén gratulált Zemannak a győzelemhez, s kijelentette, hogy a választást "az utóbbi napok hazugságai döntötték el", a tízszázalékos különbség ennek a következménye. Szerinte vereségében nagy szerepet játszott az, hogy Zemanék bevitték a kampányba a Benes-dekrétumokat, és a témát igyekeztek kijátszani ellene. "Nyilatkozataimat elferdítve idézték és hamisan értelmezték" - hangsúlyozta Schwarzenberg, aki megtartja külügyminiszteri tisztségét a kormányban.

A választási részvétel 58 százalék körüli volt, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt.

Az első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Schwarzenberg kapták a legtöbb szavazatot, egyaránt megközelítőleg 25 százalékot.

Szakítva a csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal, ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választotta meg a tíz éve hivatalban lévő Václav Klaus utódját. Klaus mandátuma március 7-én jár le. Az új köztársasági elnök hivatali beiktatására március 8-án kerül sor.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Zeman a plebejus politikus prototípusa

A most 69 éves Milos Zeman neve akkor vált ismertté a csehek előtt, amikor 1989 nyarán a prágai Technicky magazín lapban megjelent a Prognosztika és peresztrojka című írása, amely szokatlanul élesen bírálta a szocialista rendszer gazdaságpolitikáját.

Az 1989 novemberi bársonyos forradalom után parlamenti képviselő lett, átvette a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) irányítását, és 1998-ban pártja választási győzelme után négy évre miniszterelnök is lett.

2002-ben bejelentette, hogy véglegesen búcsút mond a nagypolitikának, egy évvel később azonban váratlanul visszatért. Ma már közismert, hogy saját pártja egyik szárnya buktatta meg. Innen eredeztethető Zeman és a szociáldemokrata párt vezetése közti szakítás, illetve éles ellentét.

"A politika alkalmazott prognosztika, akárcsak a sakk. A sakkban is az a sikeres, aki képes több lépést előre átgondolni. Így van ez a politikában is" - állítja Zeman, akit a cseh sajtó és megfigyelők született politikusnak, vezetőnek tartanak. Rendszeresen és élesen bírálják azonban állítólagos egoizmusát, s különösen a gyakran a jó ízlés határait is túllépő humorát, arrogáns megjegyzéseit.

Az ezredforduló idején egy televíziós vitában például azt mondta: örömet szerezne neki, ha a szociáldemokraták tagkönyveit a polgári demokraták bőrébe csomagolnák. Az újságírókat sem kényezteti el, gyakran használta velük szemben a "ganéj", "söpredék", "hiénák" és más hasonló szavakat. Külföldön ugyancsak nem tesz lakatot a szájára: egyik szlovákiai látogatása során azt mondta, hogy "a szlovák sört nem lehet meginni, az csak fogmosásra jó". A Közel-Keleten járva Jasszer Arafat palesztin politikust pdig Hitlerhez hasonlította, aminek negatív nemzetközi visszhangja is lett.

A közvélemény jelentős részében azonban mindez tartósan nagy népszerűséget szerzett Zemannak. Csehországban ezekben a körökben ma is ő a "népi", a "plebejus" politikus prototípusa.