Ötven halott egy venezuelai börtönlázadásban

Vágólapra másolva!
Legalább ötvenen meghaltak, és mintegy kilencvenen megsérültek egy vérontásba torkolló börtönlázadásban pénteken Venezuelában. A börtönön kívül is harcok dúltak.
Vágólapra másolva!

A helyi média híradásai szerint az északnyugat-venezuelai Lara tartománybeli Uribana börtönben razziát tartottak a foglárok fegyverek után kutatva, a rabok pedig szembeszálltak velük. Közben a börtön ellenőrzéséért harcoló fegyencbandák is egymás torkának estek. A börtön környékéről robbanásokat lehetett hallani.

Az erőszakcselekményekben ötvenen meghaltak, köztük van egy evangélikus börtönlelkész és egy katona is. A helyi kórház igazgatója közölte, hogy mintegy kilencven sebesültet szállítottak az intézetébe. Iris Varela büntetés-végrehajtásért felelős miniszter megerősítette, hogy emberéleteket követelt a lázadás az Uribana börtönben, de részleteket nem közölt.

A túlzsúfolt venezuelai börtönökben egészségtelen állapotok uralkodnak, gyakoriak a leszámolások a rabok között, állig felfegyverzett bűnbandák tartják rettegésben az elítélteket. A hivatalos adatok szerint a 34 venezuelai börtönben összesen 50 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben 14 ezer rab befogadására tervezték őket. Az Uribana börtön 850 férőhelyes, de 2400 rabot tartanak ott fogva.

A bűnözés tekintetében Venezuela a világ egyik legveszélyesebb országa. Nemzetközi szervezetek szerint tavaly több mint 21 ezer gyilkosság történt az országban, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. A százezer főre jutó gyilkosságok száma 73-ra nőtt Venezuelában.