Ezreket kényszerítenek utcára az ausztráliai áradások

Vágólapra másolva!
A szigetország harmadik legnagyobb városa is komoly károkat szenvedett. A segélykérő központban már a hívásokat is alig tudják fogadni.
Vágólapra másolva!

Campbell Newman, Queensland szövetségi állam kormányfője vasárnap a hadsereghez fordult segítségért, mert a mentésben részt vevő helyiek nem tudtak megbirkózni az elemi csapással. Egy férfi megfulladt, amikor kikötött vitorlását elsodorta a viharos szél. Az áradások következtében sokan rekedtek járművükben vagy otthonukban, a segélykérő központok már a hívásokat is alig tudják fogadni.

A viharok és felhőszakadások második hete teszik próbára Ausztrália keleti részének lakosait, Newman szerint önerőből nem győzik a romeltakarítást sem.

A Brisbane-től 370 kilométere északra lévő Bundabergben több ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, miután a Burnett folyó kilépett medréből, és közel egy kilométeres szélességben mindent ellepett a víz, az áradás házakat sodort el. Bundabergtől délre, Gympie-ban több család a háztetőkön keresett menedéket, de a viharos széllökések miatt se vízi mentőket se helikoptereket nem tudtak küldeni értük.

Az ország harmadik legnagyobb városában, Brisbane-ben is súlyos károkat okozott az óránként 120 kilométeres szél. Megnyitották az egyik helyi vízerőmű zsiliprendszerét, hogy a vízfelesleget levezessék az óceánba.