Lemondott a szlovén parlament elnöke

Vágólapra másolva!
Hivatalosan benyújtotta lemondását hétfőn Gregor Virant, a szlovén parlament elnöke, akinek a pártja, a Polgári Lista bejelentette, hogy távozik az egy éve kormányon lévő ötpárti jobbközép koalícióból. Az elnök így tiltakozik az ellen, hogy a korrupciós ügybe keveredett kormányfő nem hajlandó távozni hivatalából.
Vágólapra másolva!

A lemondás és a párt koalícióból való távozásának az az oka, hogy a korrupcióval gyanúsított Janez Jansa miniszterelnök nem hajlandó lemondani. A szlovén korrupcióellenes bizottság szerint a kormányfő vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel 210 ezer eurót. Jansa tagadja a vádat.

Gregor Virant pártjának mindössze hét képviselője van a 90 fős parlamentben. Hamarosan azonban további koalíciós tagok követhetik a Polgári Listát: a szlovén nyugdíjasok pártja (DeSUS) és a Szlovén Néppárt (SLS). Janez Jansa kijelentette, hogy folytatni kívánja a koalíciós kormányzást, akkor is, ha már nem lesz többsége a parlamentben.

szlovének többsége meg van győződve arról, hogy Jansa kisebbségi kormánnyal nem képes hatékonyan irányítani az országot. Ez a meggyőződése a Delo című napilap által megrendelt közvélemény-kutatás során megkérdezettek 62 százalékának. Ezen kívül a szlovének 70 százaléka azon a véleményen van, hogy a miniszterelnöknek koalíciója felbomlása után bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben.