Obama gyorsan rendezné a bevándorlók ügyét

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kedden Las Vegasban bejelentette, hogy maga terjeszt elő törvénytervezetet a bevándorlás átfogó reformjára, ha a kongresszus nem tesz idejében lépéseket a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.
Vágólapra másolva!

"A kongresszusnak tennie kell egy átfogó megközelítés elfogadása érdekében, amely végre rendezni fogja a 11 millió, iratokkal nem rendelkező bevándorló helyzetét" - hangoztatta az elnök.

Barack Obama egy nappal azután szólalt meg a bevándorlás kérésében, hogy befolyásos amerikai szenátorok kétpárti csoportja közös tervet terjesztett elő, amely szerint illegális bevándorlók milliói kapnának lehetőséget arra, hogy amerikai állampolgárrá válhassanak, de csak azt követően, hogy jelentősen megerősítik a határőrizetet és megszigorítják az Egyesült Államokban tartózkodó külföldiek státusának ellenőrzését.

A közeli napokban ismerteti a kérdéssel kapcsolatos elképzeléseit az amerikai képviselőház tagjainak egy kétpárti csoportja is. A bevándorlási reform elfogadása Barack Obama második elnöki ciklusának egyik legfontosabb történelmi vívmánya lehet.

Keddi beszédében ugyanakkor az elnök tartózkodott attól, hogy támogatásáról biztosítsa a szenátorok által ismertetett elképzeléseket, amelyek közül a határbiztonság kérdésének kiemelése elemzők szerint a konzervatívok felé tett gesztus. Egy másik lehetséges ütközési pont lehet, hogy a honosításban az elnök szerint a homoszexuális párokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat. Erről viszont a szenátusi tervezet nem tett említést.

Az Egyesült Államokban 11 millió illegális bevándorló él, akiknek túlnyomó többsége Latin-Amerikából érkezett az országba. A szavazásra jogosult amerikaiak között egyre nagyobb részarányt képviselő spanyolajkú lakosság hagyományosan a demokraták felé húz, ezért a bevándorlással kapcsolatos problémák rendezése immár sürgetővé vált a republikánusok számára is, akik egymás után két elnökválasztást is elvesztettek. Az országban utoljára 1986-ban vizsgálták felül átfogóan a bevándorlásra vonatkozó szabályozást.