Két halott az ankarai robbantásban

Vágólapra másolva!
Robbanás történt pénteken az Egyesült Államok ankarai nagykövetségénél. A merényletben legalább ketten - a merénylő és egy biztonsági őr - meghaltak, írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Legalább ketten meghaltak, és sok a sebesült abban a robbantásban, ami csütörtökön délelőtt történt az USA ankarai nagykövetségének épületénél. Szemtanúk szerint a robbantást egy öngyilkos merénylő követte el, aki maga is meghalt a detonációban. Ezt később az előzetes vizsgálatok eredményére hivatkozva Alaaddin Yüksel ankarai kormányzó is megerősítette.

Az NTV török kereskedelmi tévé előzőleg arról számolt be, hogy két biztonsági őr a helyszínen meghalt, egy nő pedig súlyosan megsérült.

Francis Ricciardione, az Egyesült Államok ankarai nagykövete utólag úgy korrigált, hogy a képviselet egy török alkalmazottja - a biztonsági őr - vesztette életét.

A pokolgép a követség oldalbejáratánál lévő ellenőrző pontnál robbant, ott, ahol a vízumkérők belépnek a képviselet területére. A diplomáciai misszió épületén belül komolyabb károk nem keletkeztek.

A merénylet helyszínétől mintegy ötszáz méterre található az ankarai magyar nagykövet rezidenciája. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy a merényletnek nincs magyar sebesültje.

Az amerikai képviselet épületét erősen őrzik. A környéken számos nagykövetség van, ott található Németország és Franciaország képviselete is. A rendőrség lezárta a területet, az újságírókat sem engedik be.

Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért, bár a kurd felkelők és az iszlamista fegyveresek igen tevékenyek Törökországban. A kurd felkelők, akik az ország, többségében kurdok lakta délkeleti részében harcolnak az autonómia kivívásáért, az utóbbi időben jelentősen fokozták merényleteik számát. Muammer Güler belügyminiszter későbbi bejelentése szerint az elkövető ugyanakkor valószínűleg török állampolgár, egy szélsőbaloldali szervezet, a DHKP-C tagja volt. Ez a csoport több merényletet is elkövetett az elmúlt években.

Isztambulban 2003-ban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlám fegyveresek öngyilkos merényletet hajtottak végre a brit konzulátus közelében, 58 ember meghalt. A támadással a brit konzulátust, egy brit bankot és egy zsinagógát vettek célba.

Öt évvel később, 2008-ban ugyancsak az al-Kaidához kapcsolható fegyveresek az amerikai konzulátusnál csaptak le, három támadó és három török rendőr meghalt.