Így nehéz lesz barátkozni a szerbekkel

Vágólapra másolva!
Közleményben kért határozott fellépést a szerb hatóságoktól a magyar kormány a magyarokat érintő vajdasági incidensek ügyében. A felelősök mielőbbi felelősségre vonását követelik, elvárják, hogy ne legyen kettős mérce, különben nehéz lesz tovább barátkozni.
Vágólapra másolva!

Aggódik a magyar kormány a temerini, újvidéki és óbecsei magyarokat érintő legutóbbi incidensek - magyarok megverése, nemzetiségi alapon sértegető graffitik - miatt. Ezért azt kéri a szerb hatóságoktól, hogy alaposan vizsgálják ki ezeket, egyúttal határozott fellépést is elvárnak. Erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adott ki közleményt hétfőn.

A kormány ez elkövetők mielőbbi felelősségre vonását követeli, pártatlan, a kettős mércét nélkülöző, széles nyilvánosság előtt zajló eljárások során. A kormányfőhelyettes egyúttal kijelentette azt is, hogy a szerb kormánynak el kell ítélnie az ilyen incidenseket, és el kell tőlük határolódnia, mert enélkül "a két fél között kialakult bizalom és baráti viszony nehezen tartható fenn és építhető tovább."

Semjén Zsolt szerint a kormány bízik abban, hogy Szerbia "hathatós és érdemi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a területén élő nemzeti kisebbségek törvényes jogai a legkisebb mértékben se csorbulhassanak".

Temerinben legutóbb a múlt héten vertek meg magyarokat, a verekedőket elfogták. Ez a legdélebbi vajdasági város, ahol jelentős számú magyar él, a szerbek és a magyarok közötti konfliktusok gyakoriak.