Kegyelmet kér 16 év után a pedofil rém

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe akar kerülni Belgium egyik leghírhedtebb bűnözője, a kislányok megerőszakolásáért és megöléséért életfogytiglanra ítélt Marc Dutroux. Bűntársa tavaly átköltözhetett egy kolostorba.
Vágólapra másolva!

Büntetése hátralévő részének elengedését kéri a bíróságtól Marc Dutroux, akit 1996-ban ítélt életfogytiglani börtönre egy belgiumi bíróság hat gyerek, illetve fiatal lány elrablásáért, megerőszakolásáért, illetve kettőnek a meggyilkolásáért - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A most 56 éves Dutroux 16 évet ült le a büntetéséből. Azt kéri, hogy a továbbiakban házi őrizetben, elektronikus jelzőbilincsben lehessen a börtön helyett. Hétfőn jelent meg egy brüsszeli bíróság előtt, kérelmének elbírálása február 18-a után várható.

A meghallgatást szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották. Száz rendőr vette körül az épületet, az elítéltet egy hátsó ajtón kísérték be, a hétfőre kitűzött többi tárgyalás elmaradt. A bíróság előtt kisebb tiltakozó csoport verődött össze, Dutroux felakasztását követelve.

Az eset annak idején megrázta a belga közvéleményt, nemcsak az elkövetett bűnök súlya, hanem az ügyben tapasztalt rendőri balfogások miatt is. Dutroux például, egy 1998-as meghallgatásról megszökött, és bár gyorsan elfogták, a blamázs miatt lemondott a rendőrség akkori vezetője, az igazságügy- és a belügyminiszter.

Tavaly augusztusban a belgiumi legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy Dutroux felesége és bűntársa - aki két kislány halálra éheztetéséért felelős - 16 év után kiszabaduljon, és egy kolostorba költözzön a büntetéséből hátralévő 14 évre.

A döntés akkor nagy felháborodást váltott ki az országban. A párost ugyanis a nyolcvanas években egyszer már elítélték öt lány elrablásáért és megerőszakolásáért, de jó magaviseletükre tekintettel a büntetési idő letelte előtt szabadon engedték őket - így volt lehetőségük elkövetni az újabb bűncselekményeket.