Dzsihádistákat tartóztattak le Párizsban

Vágólapra másolva!
Három kongói és egy mali férfit tartóztattak le Franciaországban, akiknek a gyanú szerint közük van egy afrikai dzsihádista hálózathoz.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek kedd hajnalban Párizs közelében négy embert, három francia-kongói és egy mali állampolgárt, akiknek feltételezhetően közük van egy, az afrikai Száhel-övezetbe dzsihádistákat toborzó hálózathoz - közölték rendőrségi források. Manuel Valls belügyminiszter a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy a belső elhárítás központi igazgatósága által elrendelt akció összefüggésben áll azzal, hogy a nigeri-mali határnál néhány hónappal ezelőtt letartóztattak egy francia állampolgárt, Cédric Lobót. A 27 éves férfit Niameyben vették őrizetbe, amikor egy terepjárót és hamis jogosítványt próbált vásárolni. Az illető Maliba, Timbuktuba akart eljutni, hogy csatlakozzon a várost akkor még a hatalmuk alatt tartó iszlamistákhoz.

A kedden őrizetbe vett négy ember és Cédric Lobo ugyanazt a mecsetet látogatta a Párizs közeli L'Hay-les-Roses nevű településen. A négy férfiról azt feltételezik, hogy a mecsetben toboroztak jelölteket a dzsihádhoz (szent háborúhoz). A belügyminiszter arra figyelmeztette a dzsihád francia jelöltjeit, hogy az illetékes szervek "több tucat (francia) jelöltet azonosítottak Szíriában" és "néhány személyt a Száhel-övezetben". Ez utóbbiak az iszlamisták oldalán harcolnak Mali északi részén a francia katonák ellen.

"Valószínűleg egy maroknyi francia is van a Száhel-övezetben" - hangsúlyozta Valls. "Több hónapja figyeljük ezt a hálózatot" - tette hozzá a miniszter. Valls elmondta, annak ellenére, hogy a Maliban elindított francia katonai beavatkozás január 11-ei kezdete óta nem növekedett a közvetlen terrorveszély Franciaországban, a rendőrség és a titkosszolgálatok nagyon éberek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptemberben Cannes-ban és a Párizs közeli Toryban sikerült egy hálózatot felszámolni, amely dzsihádistákat akart toborozni, és az egyik fővárosi elővárosban, Sarcelles-ban egy zsidó élelmiszerbolt ellen merényletet követett el.