Évi 600 papi pedofíliáról értesült a Vatikán

Vágólapra másolva!
Bemutatta a vatikáni főügyész a papi pedofíliáról tartott tavalyi püspöki konferencia néhány eredményét, és az egyházi megújulás programját. Elmondása szerint 2010 óta évi 600 pedofil esetről szereznek tudomást, előtte pedig volt már évi 800 is ez a szám.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok védelmét és a hatóságokkal való együttműködést nevezte fő feladatának Robert W. Oliver, a vatikáni Hittani Kongregációnak a papok kiskorúakon elkövetett szexuális visszaéléseit vizsgáló főügyésze.

Robert W. Oliver atya a Pápai Gergely Egyetemen tartott sajtótájékoztatón a legfontosabb teendőként jelölte meg a pedofília elleni küzdelemben, hogy meghallgassák és segítsék a papok szexuális visszaéléseinek áldozatait.

A Hittani Kongregáció főügyésze bemutatta a tavaly februárban ugyanezen az egyházi egyetemen, A gyógyulás és megújulás felé címmel rendezett nemzetközi szimpózium aktáit. A pedofíliáról rendezett találkozón a világ 110 püspöki konferenciája vett részt.

Oliver elmondta, hogy XVI. Benedek és a Hittani Kongregáció a szigor jegyében lép fel a pedofília ellen. "Az egyháznak mély önismeretre van szüksége, hogy képes legyen a bűnt felismerni és kiirtani" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a pedofíliabotrány okozta "válsághoz a papjelöltek nem megfelelő kiválasztása és a szemináriumok elégtelen felkészítése vezetett".

A kánonjogász Oliver decemberben vette át Hittani Kongregációban a pedofíliaügyeket az utóbbi tíz évben vizsgálódó Charles Sciclunától. Oliver korábban a pedofíliabotránytól leginkább sújtott bostoni egyházmegyében vizsgálta a visszaéléseket.

A sajtótájékoztatón Oliver hangsúlyozta, hogy az egyház "egyetemes erkölcsi kötelességnek" tartja a pedofíliavádak jelentését a polgári hatóságoknak. "Ez mindenkire egyaránt érvényes, még akkor, ha minden államnak megvannak a maga törvényei" - tette hozzá.

Oliver elmondta, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúakon elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965-1985 közötti esetekre vonatkozik.

A püspöki konferenciák háromnegyede kidolgozta és elküldte a Vatikánba a saját papjaira vonatkozó pedofíliaellenes irányelveket, késésben az afrikai és ázsiai egyházak vannak.

"Nem tudjuk a múlt összes bűnét jóvátenni, de azon dolgozunk, hogy minél kevesebb visszaélés legyen"- hangoztatta a jezsuita Hans Zollner a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédő Központja (CCP) vezető tanácsának elnöke. A központ a tavalyi szimpóziumon kezdte meg munkáját. Huber Liebhardt, a CCP igazgatója elmondta, hogy megelőzési programjuk többek között már Indiában, Argentínában és Németországban is zajlik.