Vágólapra másolva!
Több falut lerombolt egy erős földrengést követő másfél méteres szökőár a csendes-óceániai Salamon-szigeteken. Legalább négyen meghaltak.
Vágólapra másolva!

Nyolcas erősségű földrengés volt helyi idő szerint szerda reggel a Csendes-óceán délnyugati részén, a Pápua Új-Guineától nem messze fekvő Salamon-szigetek közelében. A rengés után 1-1,5 méteres cunami érte el a szigetek partjait - számolt be a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Egyes pontokon a hullámok 500 méteres sávban öntötték el a partot, három falut gyakorlatilag leromboltak. A károk pontos mértékéről azonban nincsenek megbízható adatok, mert a hatóságok is a magasabban fekvő területekre menekültek - írta a BBC az ország miniszterelnökét, Robert Irogát idézve. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

A rengés után cunamiriadót rendeltek el egyebek mellett Vanuatu, Nauru, Pápua Új-Guinea, Tuvalu, Új-Kaledónia, Fidzsi, Kiribati térségében is, de azóta lefújták. A regionális előrejelző központ szerint egyelőre nem kell tartani újabb szökőártól.

A Richter-skála szerinti 8-as földrengés - melynek még az utórengései is 6,6-os erősségűek voltak - nagyon erősnek számít. 2007-ben egy hasonló erejű földmozgást követő cunami 52 embert megölt, és ezreket tett hajléktalanná a Salamon-szigeteken.