Lelepleztek egy titkos CIA-bázist

Vágólapra másolva!
Két éve működtet titkos repülőteret az amerikai hírszerzés Szaúd-Arábiában, ahonnan pilóta nélküli robotrepülőket indítanak az al-Kaida tagjainak nyomába.
Vágólapra másolva!

A bázis létezése egy kiszivárgott fehér házi dokumentumból derült ki, mely szerint az amerikai kormány engedélyezte, hogy a terrorizmus elleni harchoz akár amerikai állampolgárok ellen is bevethessenek pilóta nélküli repülőket, azaz drónokat.

2011-ben erről a titkos bázisról szállt fel az a drón, amellyel levadászták a jemeni al-Kaida vezetőt, Anwar al-Awlakit. Az amerikai sajtó azóta tudott a CIA repülőterének létezéséről, de nem hozták nyilvánosságra. Awlaki meggyilkolása óta kiemelt jelentőségű jemeni al-Kaida vezetők ellen indítottak innen akciókat.

Az Öböl-háború óta Szaúd-Arábiában állomásozó amerikai csapatokat hivatalosan 2003-ban kivonták az országból. Csak az amerikai kormány egy koordináló szervezete, a United States Military Training Mission hivatalnokai maradtak Szaúd-Arábiában.

Kristian Coates-Ulrichsen, a London Scool of Economics szakértője a BBC-nek azt mondta, hogy a szaúdiak valószínűleg az al-Kaidától való félelmük miatt engedélyezték az amerikai repülőtér létrehozását.