Az igazság bajnokaként kezdte a rendőrvadász

Jordan Dorner, aki előtte két egykori társát Kaliforniában egy fegyelmivel elbocsátott rendőr, aki után hajsza indult az államban
Vágólapra másolva!
Öt megyében is fokozott készültségben vannak a kaliforniai rendőrök Los Angeles környékén egy volt kollégájuk miatt. A három embert - köztük egy rendőrt - megölő Christopher Dorner halálos bosszút esküdött a szerinte korrupt és rasszista rendőrök ellen, és állig felfegyverkezve vetette be magát a havas hegyekbe Los Angeles fölött. A mindenütt rasszizmust szimatoló egykori katona rendőrségi álommunkájának elvesztése miatt kattant be.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású hajtóvadászatot indított a Los Angeles-i rendőrség egy volt rendőr után. Christopher Dorner a gyanú szerint legalább három embert - köztük egy rendőrt - megölt, többeket megsebesített, és több tucat egykori kollégáját fenyegeti azzal, hogy végez velük. Öt megyében keresik nagy erőkkel Los Angeles környékén.

"Erősségem és előnyöm a kiszámíthatatlanság, a hagyományok felrúgása, és a meg nem bocsátás. Mostantól az áldozat szerepébe kényszerültök" - üzente korábbi kollégáinak több tucat oldalas, interneten publikált közleményében a korábban az amerikai haditengerészetnél mesterlövészként is kitüntetett férfi. "Roppantul aggasztó és ijesztő a helyzet" - nyilatkozta Charlie Back Los Angeles-i rendőrkapitány. A főrendőr szerint Dorner "nagyon jól tudja, mit csinál, nálunk kapott kiképzést". Dorner összesen 40 Los Angeles-i rendőrt nevezett meg a halállistáján, mindegyiküket az amerikai szövetségi nyomozóhivatal, az FBI védelme alá helyezték.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy vasárnap éjjel az Orange megyei Irvine-ben autójában agyonlőtt egy jegyespárt. A nő egy nyugdíjas rendőr lánya volt. Szerdán feltehetően ő próbált meg elrabolni egy hajót egy San Diegó-i kikötőből. Miután a hajócsavarra tekeredett egy kötél, és nem sikerült elindulnia, a férfi gúzsba kötötte az ott lévő 81 éves férfit, majd elmenekült. Órákkal később megtalálták a tárcáját és a rendőrségi belépőkártyáját a város reptere közelében.

Rendőrökre támadt

Csütörtök hajnalban feltehetően ugyancsak ő volt, aki rálőtt két rendőrre, akik az egyik közleményben megnevezett rendőr családját őrizték Coronában. Az egyik rendőr fejét súrolta a golyó. Kicsivel később a közeli Riverside-ban támadt rá egy fegyveres - feltehetően Dorner - két rendőrre, akik éppen egy piros lámpánál álltak. Egyiküket megölte, a másikat megsebesítette.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A rendőrök érezhetően idegesek. Egy másik helyszínen, Torrence-ben, ahol szintén egy megfenyegetett rendőr családját őrzik, két nőt sebesítettek meg, akiknek a kocsijáról azt hitték, hogy Dorneré. Ugyanitt egy másik kocsit is feltartóztatott egy rendőrautó, mert összetévesztették a keresett autóval. Ekkor senki nem sérült meg.

Csütörtökre szellemvároshoz lett hasonlatos a Los Angeles fölötti hegyekben fekvő síközpont, Big Bear, ahol aznap délelőtt megtalálták Dorner lángoló pickupját - írta a Los Angeles Times amerikai lap. A kihalt utcák felett rendőrségi helikopterek zümmögnek, a helyi utakat állig felfegyverzett rendőrök vigyázzák, a kereszteződésekben ellenőrzőpontokat állítottak fel. A férfit többen is megpillantani vélték a térségben, a szemtanúk szerint katonai ruhában volt. A városban és a környező térségben csütörtök délelőtt kijárási tilalmat is kihirdettek, az iskolákat, üzleteket, hivatalokat bezárták, rendőri őrizet alá helyezték. Az amerikai lap szerint az éjszakát sokan elbarikádozott ajtók mögött töltötték.

Különösen veszélyes

A rendőrség jelezte, különösen veszélyes a helyzet, mivel kiképzett rendőrről van szó, aki számos, többek között nagy tűzerejű támadófegyverrel is rendelkezik, korábban katonaként szolgált, és kitüntették, például mesterlövészi teljesítményéért, ráadásul közleménye szerint mindenre elszánt.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

"A létfenntartás már nem fontos számomra. Nem félek a haláltól, miután már régen, 2009. február elsején meghaltam" - írta a férfi. "Anyám is mondta, hogy néha jó emberekkel történnek rossz dolgok." Dorner ilyen rossz dolognak, mérhetetlen igazságtalanságnak élte meg, hogy az általa jelzett időpontban elbocsátották a rendőrségtől. Első áldozata annak a volt rendőrnek a lánya, aki őt képviselte a kirúgásához vezető ügyben 2008-ban.

Rendőrségi kiképzésekor Dorner rossz értékelést kapott. Többek között azt írták róla, hogy fejlesztenie kell a józan ítélőképességét. Másnap a férfi megvádolta kiképzőjét, hogy egy pár nappal korábbi közös akció során egy San Pedró-i hotelben durván megrugdosott egy őrizetbe vett férfit. Az ügyben lefolytatott vizsgálat azonban megállapította, hogy Dorner hamisan vádolta meg munkatársát, emiatt bocsátották el.

Elbocsátása és a rasszizmus vált a rögeszméjévé

Ez az ügy Dorner rögeszméjévé vált, rendőrségi jelentés mintájára megírt, egyszerűen csak Amerikához címzett közleményében is erről írt. "Sajnálatos módon nem fogom megérni, hogy tisztázzák a nevemet. Az egész e miatt van: a nevem miatt. Egy ember semmit nem ér a neve nélkül. Nyilvános sajtótájékoztatón várok választ. Ha nyilvánosságra hozzák az igazságot, véget ér a gyilkolás" - írta.

Forrás: AFP/Getty Images/Denis Poroy
Így is keresték Dorner kocsiját

A közleményben magát hősies áldozatként állítja be, aki rasszista támadások sorát volt kénytelen átélni. Általános iskolai első osztályban elszenvedett sérelmeket, verekedéseket emleget. Azt írta, első verekedésekor fogadta meg egy életre, hogy soha nem fogja eltűrni, hogy a bőrszíne miatt bántsák. A társadalom mindig is rasszista és kíméletlen volt vele, pedig ő maga - írása szerint - génjeiben hordozza "a becsületet, bátorságot és elhivatottságot". Dorner nagyon szeretett volna rendőr lenni, ezt néhány, amerikai lapok által megszólaltatott ismerőse is említette.

Régebbi barátai szerint viselkedése teljesen ellentmond annak, amilyennek ismerték. Vidám, okos, racionális embernek látták. A Southern Utah University egyetemi amerikaifoci-csapatában vele játszó James Usera szerint noha nagyon jó sportoló volt, Dorner nem volt az a tipikus izomagyú fickó, hanem egy nagyon jó haver volt. "Jól beszélt, művelt, és racionális volt. Nem emlékszem, hogy bármikor is rossz hangulatú lett volna, vagy bármi jelét mutatta volna mentális zavartságnak. Nagyon jó barátok voltunk" - idézte a férfit az Inland Valley Daily Bulletin amerikai lap.

"Soha nem láttam szomorúnak"

Usera szerint edzőik sokszor megdicsérték őket, Dorner keményen dolgozott. Egyszer 2008-ban 7 év szünet után felhívta őt, de nem vett észre semmi furcsát a 15 perces telefonbeszélgetés során. Ugyan sokat beszéltek a munkáról, de Dorner nem kért tőle sem jogi tanácsot, és nem utalt a rendőrségnél ellene indult eljárásra sem, csak annyit említett, hogy valami nincs rendjén.

Forrás: AFP/Robyn Beck

Clint Grimes, egyik katonatársa szerint Dorner örömmel ment rendőrnek, mivel ez nagy álma volt. "Soha nem láttam szomorúnak" - mondta róla ő is. Jó koponyának is ismerte, aki a haditengerészetnél szupermodern szonárok segítségével óvta a hadihajókat a kisebb támadó csónakoktól, és mindig követte a szabályzatokat. "Nem valami hülyét keresnek."

Usera vidámság mellett Dorner szókimondó jellemét is felidézte. "Az általam valaha ismert legcinikusabb, legotrombább, politikailag leginkorrektebb fickó volt, aki soha nem kendőzte el az igazságot" - mondta róla, aki ugyan emlékezett, hogy Dorner annak idején a kollégiumban időnként panaszkodott neki a bőrszíne miatti kellemetlenségekre, de szerinte egyik sem volt túl komoly. Tudta, hogy a rasszizmus sok helyen élő dolog még az USA-ban, és többször is beszélt erről, de soha nem tűnt úgy, hogy ez nagyon felháborította volna. Usera számára sokkoló volt a férfi által írt közlemény, azt mondta, nem rá vall: "akit én ismertem, egy derék, jó ember volt".

"Ez a srác kattant"

Más beszámolókból azonban az derül ki, hogy a rasszista beszólásokra ugrott Dorner. Általános iskolában egyszer megütött egy őt megfékezni próbáló tanárt, amikor egy beszólás miatt verekedni kezdett. A rendőrségnél egyik niggerező társát kezdte fojtogatni, közleményében azt írta, szívesen megölte volna.

Más jelek is arra utaltak, hogy labilis személyiségről van szó. Az Orange Country Register amerikai lap arról ír, hogy egy korábbi barátnőjét bíróság elé citálta, amiért a fiúkat értékelő Dontdatehimgirl.com honlapon azt írta róla, hogy szellemileg zavart. "Ez a srác kattant (...), őrülten paranoid, mindig azt hiszi, hogy mindenki rá utazik (...). Legyetek vele óvatosak, mert rendőr (...), lehet, hogy azt hiszi, bármit megúszhat."