Vágólapra másolva!
Tizenhat amist ítélt börtönbüntetésre egy amerikai bíróság. A szektaként működő szervezet tagjai 2011-ben több hittársukat is megtámadták, és erőszakkal lenyírták a szakállukat.
Vágólapra másolva!

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban egy amis szekta vezetőjét, amiért társaival együtt vallási indíttatásból levágták haragosaik szakállát - írja a Telegraph. A szekta vezetője, Samuel Mullet a bíróságon azt mondta, hogy kész elfogadni a büntetést.

A clevelandi bíróság csütörtökön a szekta tizenöt másik tagját és börtönbüntetésre ítélte, ők egytől hét évig terjedő szabadságvesztést kaptak. A kormány eredetileg életfogytiglani büntetést kért a szekta tagjaira, akik a vád szerint gyűlölet-bűncselekményt követtek el.

Az elítéltek között van Sam Mullet négy fia, egy sógora és három unokaöccse. Az állatok nyírására emlékeztető, durva támadások 2011 ősszén kezdődtek. A csoport vallási nézeteltérések miatt fosztotta meg hajuktól és szakálluktól haragosait, olyanokat, akik hátat kívántak fordítani a csoportnak.

A szakállnyírás a modern világ vívmányait elutasító, áramot vagy autót sem használó amisok körében különösen kegyetlen cselekedet, mivel a szakállviselet az amis identitás jellegzetes jegyének számít. A hatóságok az erőszakos haj- és szakállvágással kapcsolatban már 2011 őszén őrizetbe vettek hét férfit, ám otthon maradt nőrokonaik még 2012 márciusában is követtek el hasonló támadásokat. Erről bővebben itt olvashat.