12 millió zarándok lepheti el a Gangeszt

Vágólapra másolva!
Csak vasárnap 12 millió zarándokra számítanak az indiai Kumbh Mela hindu vallási ünnepségen. Az 55 napos fesztiválon mintegy 100 millióan mártózhatnak meg a Gangesz és a Yamuna folyók torkolatánál. Több mint 14 ezer rendőrt vezényeltek a helyszínre.
Vágólapra másolva!

A tizenkét évente megtartott indiai Kumbh Mela fesztivál fő napját tartják vasárnap a Gangesz és a Dzsamuna folyók torkolatánál - írja a brit BBC csatorna online oldala. A vallási ünnepség január 14-ei nyitónapján több mint nyolcmillióan mártóztak meg a vízben. A hinduk úgy hiszik, ha a fesztivál ideje alatt megmártóznak a három folyó találkozásánál fekvő, délnyugat indiai Szangamnál, megtisztulnak bűneiktől, és elősegítik lelki üdvösségüket. Előzetes számítások szerint összesen akár 100 millió zarándok is megmártózhat a szentnek tartott vízben az ünnepség 55 napja alatt.

Forrás: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

Vasárnap kora reggel különböző hindu szerzetesrendekhez tartozó szent emberek érkeztek a fürdésre. Zászlókat, íjakat és nyilakat hoztak magukkal, sokan táncoltak és doboltak. Néhányan cifrán feldíszített szekéren érkeztek, míg mások lóháton. A BBC helyszíni tudósítója szerint a legtöbben narancssárgába öltöztek. A szent emberek közül sokan a szigorú biztonsági intézkedések közepette meztelenül, hamuval bekenve rohantak a vízbe. Több ezer szegény család a szabad ég alatt él, annak ellenére, hogy az idő meglehetősen hideg. Egy gyógyszerészhallgató azt mondta, hogy a szent megmártózás az imádkozás egyik fajtáját jelenti neki. "Amikor fürdőt veszek, istenhez imádkozom, hogy jót adjon az országomnak és a világnak".

Több mint 14 ezer rendőrt, félkatonai szervezeteket és kommandósokat rendeltek vasárnapra a helyszínre. A rendőröknek, akiknek többsége lóháton járőrözik, nagy feladatot jelent, hogy kontrollálják a tömeget. A rendőrség vezetője azt mondta, soha nem látott nap lesz a vasárnapi, hiszen csak ezen az egy napon 12 millió ember érkezett a helyszínre. Egy kormányzati dolgozó három napot buszozott, vonatozott és gyalogolt, hogy elérjen a folyóhoz. Összesen 14 kórházban több mint 150 ezer zarándokot láttak már el az ünnepség kezdete óta, ketten meghaltak.