Elhagyta a hóvihar Amerika keleti partját

Vágólapra másolva!
Átvonult a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti részén. Újra lehet autózni, visszaállt a normális működésre a légi közlekedés, de 310 ezer fogyasztó még mindig áram nélkül van. Az ítéletidőben kilencen vesztették életüket, a vihar a középen fekvő államok felé halad tovább.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra legalább kilencen vesztették életüket az Egyesült Államok északkeleti partvidékén a hétvégén átsöprő hóvihar következtében. Az ítéletidő átvonulása után hétfőn az amerikai Közép-Nyugat Nagy-síkságának államait fenyegeti nagy, mintegy 30 centiméteres hóesés.

Az óránként 80 kilométeres széllökésekkel járó vihar Dél-Dakotát sújtja majd a legerősebben. Az erős szél és a rossz látási viszonyok miatt az államon átvezető 90-es autópálya egy 240 kilométeres szakaszát már vasárnap lezárták, csakúgy, mint egy 120 kilométeres részt a 29-es sztrádából.

Északkelet-Amerika kezd magához térni

Több mint 5800 járat kimaradása után a légi közlekedés északnyugaton kezd visszatérni a normális mederbe, szombaton és vasárnap az összes lezárt repülőteret megnyitották. Connecticutban és Massachusettsben egyaránt feloldották a magángépkocsik használatára vonatkozó tilalmat. Igaz, az utak egy része továbbra is járhatatlan, mert a hóréteg vastagsága helyenként eléri, sőt meghaladja az egy métert.

A vonatközlekedés New York és Boston között vasárnap korlátozott volt. Rhode Island és Connecticut tömegközlekedése vasárnap is szünetelt. A hétvégi vihar következtében Connecticutban legalább öt, New York államban és Bostonban pedig két-két emberéletet követelt. Kanadából három halottat jelentettek.

A szolgáltatók összesítése szerint vasárnap délután kilenc amerikai államban összesen mintegy 310 ezer fogyasztó még mindig várt az áramszolgáltatás helyreállítására. A megrongálódott vezetékek összesen csaknem 700 ezer háztartást, vállalatot, intézményt és hivatalt fosztottak meg az elektromos művek szolgáltatásától.