Nyolc halottal hagyta el Észak-Amerikát a hóvihar

Vágólapra másolva!
Legalább nyolc halálos áldozata van az észak-amerikai havazásnak. A vihar szombat éjjel elindult Kanada irányába, de hétfőtől újabb hóesésre számítanak New York és Boston környékén. Az USA északkeleti részén 650 ezer háztartás, illetve iroda maradt áram nélkül, többen az autójukban, illetve otthonukban ragadtak a havazás és a viharos szél miatt.
Vágólapra másolva!

Elvonult a hóvihar szombat estére a New Yorktól Bostonig terjedő folyosótól észak felé, Kanada irányába, de átlagosan 90 centiméteres hótakarót hagyott maga után. Hétfőre újabb hóvihart ígérnek a meteorológusok.

Bár a széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 130 kilométert, a hóvihar nem volt olyan súlyos, mint ahogyan az előrejelzések alapján várták. Ennek ellenére sok autós rekedt az utakon, vannak, akik nem tudtak kilépni a házukból sem. Legalább nyolc halálesetet írnak a vihar számlájára, közülük hármat Kanadában. Egy 11 éves kisfiú Bostonban szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy autóban, ahol az apja járó motorral melegedni hagyta, miközben ő a havat lapátolta, de a hó eltömte a kipufogócsövet.

Az Egyesült Államok északkeleti részén 650 ezer háztartás, illetve iroda maradt áramszolgáltatás nélkül. Szombat éjjelre ez a szám 475 ezerre csökkent. Massachusetts államban még mindig nincs áram 277 ezer háztartásban. A legtöbb havat valószínűleg Connecticut kapta, Hamden városban 101 centiméter esett. Massachusetts, Rhode Island és Connecticut államokban mindenütt megtiltották a közlekedést, csak a hatósági járművek járhattak. A tilalmat szombat estére Rhode Island kivételével feloldották, de arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon, amíg el nem takarítják a havat az utakról.

Fotó: Pethő András [origo]
Latyak maradt a hóvihar után New York utcáin

New Yorkot, amelyet a havazás nagyrészt elkerült, 29 centiméternyi hó borítja - közölte Michael Bloomberg polgármester. Long Islanden több száz autó rekedt az utakon, még a hókotrók is elakadtak, éppen az autók miatt. A személygépjárműveket motoros szánnal közelítették meg a katasztrófamentők, hogy ki tudják menteni a bennük ülőket. Voltak azonban olyanok, akik autójukban töltötték a péntek éjszakát. New York város három nagy repülőterét szombaton újra megnyitották, de a bostoni Logan légikikötő csak vasárnap, helyi idő szerint 8 óra után kezdte fogadni a járatokat.

A FlightAware internetes légiközlekedési portál szerint pénteken és szombaton mintegy 5800 járatot töröltek. Eredetileg a vonatközlekedést is leállították vasárnapig Boston és New York között, de szombaton Washington irányába fokozatosan helyreállt a forgalom.

Kanadában heves hóesés volt Új-Skóciában, New Brunswickben és a Prince Edward-szigeten. Új-Skóciában mintegy 5000 háztartás maradt áram nélkül, és a halifaxi légi járatok többségét törölték. Az Egyesült Államok nemzeti meteorológiai szolgálatának jelentése szerint hétfőn újabb hóvihar várható Coloradótól Minnesota középső részéig. A legsúlyosabb helyzet Dél-Dakotában várható heves széllökésekkel, de a vihar eléri Nebraska, Észak-Dakota, Wyoming és Wisconsin államok egyes részeit is.