Az olasz választások utánra halasztották Berlusconi perét

Vágólapra másolva!
A február végére kitűzött olaszországi választások utánra halasztották hétfőn Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök szexbotrányos perét. A kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével vádolt politikus kampányelfoglaltságaira hivatkozott, a hétfői tárgyalásra el sem ment.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi kérésére a parlamenti választások utáni időszakra halasztotta az illetékes milánói bíróság hétfőn a Ruby-per tárgyalását. A volt olasz kormányfőt hivatali hatalommal való visszaéléssel és fiatalkorúval való szexuális kapcsolattal vádolják. Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke a választási kampánnyal kapcsolatos elfoglaltságaira hivatkozott, és meg sem jelent a tervezett tárgyaláson.

A bíróság Berlusconi hasonló kérelmére január végén még nemet mondott, most azonban nem emeltek kifogást. A következő tárgyalás időpontját a február végi parlamenti választások utánra, március 4-re halasztották. Ezt további három tárgyalás követi majd, március 8-án, 11-én és 18-án. Az utolsó tárgyaláson megszülethet az ítélet is - közölte a bíróság.

Ilda Boccassini ügyész elfogadta a perhalasztást, azt hangsúlyozva, hogy a bíróságnak a választások után köteleznie kell a volt kormányfőt a tárgyalásokon való megjelenésre. "Jól ismerem Berlusconit, a választások után a kormányalakításra vagy bármi másra fog hivatkozni" - mondta.

A 2011-ben kezdődött úgynevezett Ruby-perben az idén 77 éves Berlusconit kiskorú lány prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. A most 21 éves Ruby Rubacuori" - a marokkói Karima El Mahroug - a vád szerint négy évvel ezelőtt tizennégy alkalommal vett részt az akkori kormányfő Milánóhoz közeli villájában rendezett partikon. Rubyt a védelem januárban szólította a bíróság elé tanúként, de végül nem hallgatták meg.

Berlusconi tavaly októberben a bíróságon azt állította, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata Rubyval. A milánói bíróság február 8-án a Berlusconival szembeni másik pert is márciusra halasztotta. A Mediaset-perként ismert eljárásban a vállalkozó-politikust adócsalással vádolják be nem fizetett televíziós közvetítési jogdíjak miatt.