Vágólapra másolva!
Hajlott kora miatt lemond XVI. Benedek pápa - sokkolta a hírrel a Vatikán a keresztény világot. A pápa 85 éves, ő minden idők egyik legidősebb pápája. Egyházfői évei alatt mégsem élvezhetett nyugalmas időket, a katolikus egyházat botrányok sorozata rengette meg. Milyen szörnyekkel küzdött a pápa, és legyőzte-e őket?
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápasága alatt elmaradt a hanyatló tekintélyű és a nyugati világban egyre inkább visszaszoruló befolyású katolikus egyház megújítása, valamint működésének újraszervezése is - ahogy egy kritikusa megfogalmazta, a Vatikán "sok szempontból még mindig úgy működik, mint egy 19. századi európai uralkodói udvar". A pápa február végi lemondását hétfőn bejelentő Vatikán ahelyett, hogy új szelek fújnának benne, megtépázott állapotban lát neki az új pápa megválasztásának.

A Vatikánra hosszú ideje a legnagyobb árnyékot a pedofil papok által elkövetett bűnök vetették. XVI. Benedek pápasága alatt rengették meg az egyházat a 2009-2010 során Európa- és Amerika-szerte kirobbant botrányok. A pápa volt, amikor még kicsinyes pletykának minősítette az eseteket, de később már pásztorlevélben kényszerült bocsánatot kérni miattuk. Később a zaklató papok számos, ma már felnőtt áldozatától személyesen kért bocsánatot, szerepet játszott bűnös egyházi vezetők eltávolításában is. Hangsúlyozta azt is, hogy az egyháznak felelősséget kell vállalnia az elkövetett bűnökért. Kritikusai szerint ugyanakkor éveken át nem tett lépéseket a számára már korábban is ismert visszaélések ellen, későn eszmélt, és bár nagyon igyekezett, nem tudta visszaállítani az egyház tekintélyét.

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A következő csapás a tavaly tetőző úgynevezett Vatileaks volt: a kiszivárogtatási botrány hónapokon át dagadt, mire a pápa megszólalt az ügyben, akkor is csak annyit mondott, nagyon elszomorítja, hogy bizalmas, a belső hatalmi harcokat és korrupciós ügyeket felvillantó vatikáni dokumentumok szivárogtak ki. A botrányból a nagyobb pénzügyi átláthatóságért zajló véresen komoly hatalmi harc képe rajzolódik ki, amely egészen a legmagasabb szintekig ér. Az iratok között volt olyan, amelyikben egy pápa elleni merényletre utalt valaki, de voltak korrupcióra és nepotizmusra vonatkozó levelek is. Erről itt olvashat részleteket.

XVI. Benedek közismerten szigorú erkölcsű pápaként számos kérdésben nem ismert kompromisszumot: mindvégig hű maradt konzervatív nézeteihez, ha a homoszexualitásról, a női papokról vagy a fogamzásgátlás tilalmáról volt szó. Újra és újra felhívta a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására, a megbékélésre és a szegénység elleni küzdelemre, járt az isztambuli Kék Mecsetben és a jeruzsálemi Sziklatemplomban. Folyamatos harcot folytatott a világban tapasztalható "erkölcsi hanyatlás", az élvhajhászat, az elüzletiesedés ellen, propagálva a keresztény értékeket. Határozottságáért gúnyolták már inkvizítornak, páncélkardinálisnak és az Úr rottweilerének is. Hívei szerint viszont kitartása miatt ő volt a "hit őrzője", aki nem engedi, hogy az egyház elveszítse tekintélyét, és felmorzsolódjon az önző világban.

A pápa ideje alatt vált a Vatikán a világ egyik legzöldebb államává: 2008-ban ötezer négyzetméternyi napelemet telepítettek a pápai auditórium tetejére, tavaly pedig elektromos meghajtású pápamobilt építettek XVI. Benedeknek, hogy jártában-keltében ne szennyezze a levegőt a járműve. Tavaly a Twittert is meghódította. Alig egy órával az első, már jó ideje beharangozott tweet elküldése után 700 ezer, egy nappal később pedig már több mint egymillió követője volt. A @pontifex néven futó pápai Twitter-fiók bejegyzéseire azóta másfél millióan kíváncsiak. 2011-ben az űrbe is telefonált a pápa, amikor rádiókapcsolatba lépett a Nemzetközi Űrállomással és az Endeavour legénységével, és 12 percig beszélgetett velük.

A pápának novemberben könyve jelent meg, amelyben - több történészhez hasonlóan - kijelentette: téves számításokon alapszik a keresztény kalendárium, Jézus ugyanis évekkel korábban született, mint gondoljuk. Ő volt az is, aki boldoggá avatta elődjét, II. János Pált.