Sok atomfegyvert kidobna Obama

Vágólapra másolva!
Körülbelül ezerre csökkentheti az amerikai atomfegyverek számát Barack Obama amerikai elnök - írja a New York Times amerikai lap. Az elnök kedden, az unió helyzetéről szóló beszédében jelenti be a csökkentést, de állítólag pontos számot nem mond majd.
Vágólapra másolva!

Az amerikai atomfegyverkészlet jelentős csökkentését fogja javasolni az unió helyzetéről szóló keddi beszédében Barack Obama amerikai elnök - írta a New York Times. A nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozó lap szerint Obama az elmúlt hónapokban a katonai vezetéssel is egyeztetett, hogy egyharmadával csökkentsék az arzenált.

Obama várhatóan nem közöl majd számokat, de fehér házi vezetők szerint azt vizsgálják, hogy ezerre csökkentsék a világ különböző országaiban telepített amerikai atomfegyverek számát.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 1700 atomfegyvere van. Az Oroszországgal 2010-ben a két ország atomfegyverkészletének csökkentéséről aláírt szerződésben a felek vállalták, hogy 2018-ig 1550-re csökkentik atomfegyvereik számát.

Barack Obama viszont úgy gondolja, hogy a második mandátuma alatt radikálisabb csökkentések hajthatók végre, és ezáltal sok pénz takarítható meg anélkül, hogy Amerika biztonságát kockáztatnák. "A katonai vezetők jóváhagyták ezt az elgondolást" - írta az amerikai lap.