Több tucat embert agyontapostak a legzsúfoltabb indiai ünnepen

Alláhábád, India, Kumbh Mela vallási ünnep, szerencsétlenség, baleset, sérültet szállítanak a vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Legalább 36 ember vesztette életét egy tömegpánikban az indiai Alláhábádban. A városban a Kumbh Melát ünneplő milliós tömeg miatt van zsúfoltság. A hatóságok szerint leszakadt egy gyaloghíd, szemtanúk szerint viszont rendőrök botoztak, ez okozta a tömegpánikot.
Vágólapra másolva!

Súlyos szerencsétlenség árnyékolta be a világ legnagyobb vallási ünnepét, a hindu Kumbh Melát, ahol vasárnap este 36 ember halt meg egy tolongásban. A zarándoklat helyszínén, az észak-indiai Alláhábádban egyedül vasárnap több mint 30 millióan mártóztak meg a Gangesz vizében. A szerencsétlenség a város pályaudvara közelében történt, ahol nagyon összetorlódtak a hazafelé induló zarándokok.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
Óriási a zsúfoltság a vasútállomáson. További képekért kattintson!

A vasárnap éjjeli beszámolók még 22 halálos áldozatról és 15 súlyos sérültről szóltak. Hétfőn a közép- és észak-indiai vasutak szóvivője, Amit Malvija közölte az új adatokat. Az 1,2 milliós város központi állami kórházának vezetője, P. Padmakar 31 halottról és további legkevesebb harminc sérültről beszélt. A halálos áldozatok között 23 nő van.

Televíziós beszámolók szerint egy gyalogoshíd egy szakasza omlott le az alláhábádi pályaudvaron, ez okozott pánikot, és a tömegben sokakat halálra tapostak. Helyi tisztségviselők korábban azt mondták, hogy egy híd korlátja omlott le a rajta pihenő tömeg alatt. Az indiai vasútügyi miniszter szerint a folyóparton feltorlódott hatalmas tömeg okozhatta a szerencsétlenséget.

Szemtanúk ezzel szemben azt mondták, hogy a rendőrség durva fellépése, botozása okozott pánikot a tömegben, a mentőknek pedig órákig tartott, amíg meg tudták közelíteni a baleset helyszínét. Több áldozat ez alatt halt bele sérüléseibe.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
A zarándoklat helyszínén, az észak-indiai Alláhábádban egyedül vasárnap több mint 30 millióan mártóztak meg a Gangesz vizében. További képekért kattintson!

Az 55 napon át tartó Kumbh Melá a világ legnépesebb vallási ünnepe, és a csillagok állása szerint a Gangeszben való rituális megmártózáshoz az idén ezen a vasárnapon kínálkozott az egyik legkedvezőbb alkalom.

A kétezer éves múltra visszatekintő "korsóünnepet" 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban négy váltakozó helyszínen. Az ünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, amely szerint az istenek összevesztek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, amely tusakodásuk közben eltört, és tartalma a földre hullt négy Gangesz menti szent helyen.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
További képekért kattintson!

A bűnöktől való megtisztulás mellett a hívők azt várják a fürdőtől, hogy megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.