Észak-Korea atomot robbantott

Vágólapra másolva!
Szokatlan földrengést észleltek dél-koreai és japán források, és valószínűsítik, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a dél-koreai hadsereget riadókészültségbe helyezték. Észak-Korea később elismerte a robbantást.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea végrehajtotta kedden harmadik kísérleti atomrobbantását - közölték dél-koreai és japán források, miután a természetes földrengésektől eltérő földlökést mértek a Koreai-félsziget északi felén. A dél-koreai hadsereget azonnal riadókészültségbe helyezték, és Ri Mjong Bak államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azonnal kezdeményezte a testület összehívását. A BT várhatóan még kedden összeül. A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a keddi robbantást hamarosan továbbiak követik vagy Phenjan egy újabb rakétakísérletet is végrehajt.

Barack Obama amerikai elnök élesen elítélte és provokációnak nevezte az észak-koreai atomrobbantást, és a nemzetközi közösség gyors és hiteles fellépését sürgette. Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket - áll a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki közleményben.

A japán meteorológiai ügynökség szerint az 5,2-es fokozatú földlökést helyi idő szerint 11.57-kor (közép-európai idő szerint 3.57) érzékelték, körülbelül egy kilométeres mélységből. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.

A régi nukleáris telepen robbanthattak

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) bécsi központja szintén megerősítette kedden, hogy "szokatlan szeizmikus eseményt" észleltek Észak-Koreában, mégpedig a korábbi, 2006-ban és 2009-ben végrehajtott atomrobbantások körzetében, azaz Phenjan nukleáris kísérleti telepén.

Forrás: AFP/Geoeye Satellite
Az atomrobbantás helyszínének műholdképe

A világtól elzárkózó rezsimnek ENSZ-határozatok tiltják a nukleáris és rakétatechnológia fejlesztését. Phenjan nem tett közzé hivatalos közleményt a robbantásról, amelynek végrehajtását január végén helyezte kilátásba.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyanakkor - egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva - azt jelentette, hogy Phenjan hétfőn tájékoztatta a vele szövetséges Pekinget és az ellenségének kikiáltott Washingtont is arról, hogy nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A japán kormány szintén bejelentette, hogy összehívja nemzetbiztonsági tanácsát.

Észak-Korea megerősítette a robbantást

Észak-Korea kedden megerősítette, hogy a nap folyamán végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. A KCNA állami hírügynökség közleményében azt írta, hogy sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantási kísérletet, amelynek célja megfogalmazásuk szerint az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben. A kísérlethez egy miniatürizált nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a robbanó ereje.