Traumák miatt szomjas a vérre a török vámpír

Vágólapra másolva!
Először diagnosztizáltak vámpírizmust török orvosok egy betegnél. A 23 éves férfinál több mentális betegség nyilvánult meg abban, hogy vért ivott. A tünet annyira elhatalmasodott rajta, hogy másokat is megtámadott a vérükért.
Vágólapra másolva!

Vérbeli vámpírtörténet elevenedett meg Törökországban, ahol egy pszichiátriai folyóirat szerint igazi vérszívót találtak. A 23 éves férfit többször letartóztatták már azért, mert megszúrt vagy megharapott másokat, hogy hozzájusson a vérükhöz. A Journal of Psychotherapy and Psychosomatics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfi először csak a saját vérét itta kényszeresen, de később már többre volt szüksége. Ekkor jöttek a szurkálások és harapások, és előfordult az is, hogy az apját vette rá, hogy néhány zacskó vért szerezzen neki a vérbankból.

A pszichiátriai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a fiatal török férfi nem minden előzmény nélkül kezdett el vámpírként viselkedni. Az orvosok poszttraumás stressz betegséget és disszociatív identitászavart állapítottak meg nála. Ez utóbbi viszonylag gyakori a mentális rendellenességek között. Az ebben szenvedő betegeknél több identitás, személyiség váltakozik, amit több tényező - nyomasztó stressz, gyerekkori bántalmazás - együttesen válthat ki.

A 23 éves férfit - akinek a nevét a folyóirat nem hozta nyilvánosságra - az élet nem kímélte, több erőszakos cselekményt is kénytelen volt végignézni, és több traumát átélni. A négy hónapos kislánya megbetegedett és meghalt, a nagybátyját a szeme láttára gyilkolták meg, és végignézte azt is, ahogyan az egyik barátja megölt valakit, majd levágta az áldozat fejét és péniszét.

A férfi magában beszélt, és azt állította, hogy egy képzeletbeli alak kínozta és vette rá arra, hogy erőszakos cselekményeket kövessen el, illetve öngyilkosságot kíséreljen meg. Emlékezetkiesései is voltak, és sokszor arra ébredt, hogy nem tudta, hogy került oda, ahol éppen volt.

Az őt vizsgáló orvosok azt feltételezik, hogy többszörös személyiségéből adódóan a véres események idején elvesztette a kontrollt, nem érdekelte, hogy ki volt az áldozat, majd kitörlődtek az emlékezetéből a támadás részletei.

A poszttraumás stressz betegség és a disszociatív identitászavar mellett az orvosok depressziót és alkoholizmust is megállapítottak nála. Ő azonban az első beteg, akinél vámpírizmust diagnosztizáltak. A négy orvosból álló csapat a Denizli Katonai Kórházban különböző gyógyszerekkel próbálta gyógyítani a fiatal férfit. A trauma kezelésével a vérszomja is csillapodott, vagyis nem a vérfüggőség volt az elsődleges baja, a vérszívás sokkal inkább egyfajta extrém pszichológiai reakció volt azokra a súlyos traumákra, amelyek érték.