21 évet kapott ezer ember megöletéséért

Vágólapra másolva!
Norvégiában kapott 21 éves börtönbüntetést egy ruandai férfi, akinek parancsára 1994-ben ezer tuszival végeztek.
Vágólapra másolva!

Norvégiában egy ruandai férfit maximális - 21 esztendei - szabadságvesztésre ítéltek csütörtökön a hazájában elkövetett népirtásban való részvételért. A hutu népcsoporthoz tartozó 47 éves Sadi Bugingót bűnösnek találta a bíróság a kelet-afrikai ország három helyszínén elkövetett tömeggyilkosság részbeni kitervelésében és elrendelésében. A gyilkosságokban több mint ezer tuszival végeztek.
Norvégia történetében ez volt az első per, amelyet népirtás miatt indítottak. Bugingo 2002 óta él a skandináv országban, és 2011-ben vették őrizetbe.

Az ENSZ adatai szerint a ruandai tömegmészárlásnak 1994-ben három hónap alatt mintegy 800 ezer ember esett áldozatul. Nagy többségük a tuszi népcsoporthoz tartozott, de sokakat legyilkoltak a mérsékelt hutuk közül is.

"A gyilkosságokat aprólékosan megtervezték, és a vádlottat kétségkívül előre megfontolt szándék vezérelte" - áll az ítélet indoklásában. "Gondja volt arra, hogy a tuszik elleni tömeggyilkosságot utasításainak megfelelően hajtsák végre". A vádirat szerint több száz menekülttel végeztek egy hivatali épületben, egy katolikus templomban és egy kórházban. A bíróság azt is megállapította, hogy a vádlottnak - aki Ruandában tehetős üzletember volt - anyagilag is érdekében állt a gyilkosságok elkövetése.