Hűségtörvényt hozhat Románia

Vágólapra másolva!
Erdélyben románok ezrei váltak magyar állampolgárrá pénzügyi-gazdasági megfontolásból. Egy román szenátor szerint ez nem normális.
Vágólapra másolva!

Valer Marian Szatmár megyei szenátor elsősorban a román nemzetiségű újdonsült magyar állampolgároktól vonná meg a román állampolgárságot az általa kezdeményezett "hűségtörvény" alapján. A román kormánypárt szenátora két erdélyi magyar újságnak - az Új Magyar Szó portálnak és a Krónika című napilapnak - adott interjújában kiemelte: Erdélyben románok ezrei váltak magyar állampolgárrá pénzügyi-gazdasági megfontolásból. Tőlük vonná meg a román állampolgárságot, valamint a köztisztségeket viselőktől. A szenátor szerint nem normális, hogy azok, akik a román alkotmányra esküdtek fel, hűségesküt tegyenek egy másik országnak is.

"Budapesten sem örülnek, ha mondjuk az avasi románok fordulnak tömegével magyar állampolgárságért, mert vízum nélkül szeretnének eljutni az Egyesült Államokba. Ez ellentmondana a magyar és a román alkotmány szellemiségének egyaránt" - fogalmazott az Új Magyar Szónak adott interjúban a szenátor.

Valer Marian a Krónikának elmondta, hogy pártja országos vezetői nem vonták kérdőre a tervezett törvénykezdeményezése kapcsán. Hozzátette, a Szociáldemokrata Párt nemcsak a nevében demokrata, a párt valamennyi képviselőjének, szenátorának jogában áll törvényt kezdeményezni.