Hát végül csak elkezdődött az atomháború - élménybeszámolók a meteorról


A Nasa Gazeta által közreadott, egy műszerfalra rögzített kamera felvételén egy meteor ég el a légkörben a kazahsztáni Kosztanaj felett 2013. február 15-én
Vágólapra másolva!
Háború, atomrakéta, gázrobbanás, fényes nyári fények télen. Ez jutott a helyiek eszébe először, amikor észlelték a péntek délelőtt a föld légkörébe lépett meteort Cseljabinszk térségében. Az [origo]-nak több szemtanú írt, volt, aki utána bement dolgozni, de volt, aki önkéntesnek állt, hogy üvegcserepet takarítson. Így élték meg a meteorbecsapódást az Urál lábánál.
Vágólapra másolva!

"A szürke téli reggel hirtelen fényes nyári délutánná változott" - írta az [origo]-nak a Cseljabinszkban élő Jakov Vohmincev arról, hogyan érte a péntek reggeli meteorbecsapódás. A fényár több másodpercig tartott, aztán fél perc múlva jöttek a robbanások. A társasház, ahol lakik, belerázkódott.

Cseljabinszk térségében péntek reggel fél tíz környékén lépett a föld légterébe egy meteor, amely felizzott, majd több darabra robbant szét. A darabjai szanaszét hullottak, a robbanás ereje rengeteg ablakot betört a városban. Az ablakcserepek nagyon sok embert megsebesítettek, a Ria Novoszty orosz hírügynökség péntek kora esti beszámolója szerint körülbelül ezer ember sérült meg, közte 200 gyerek, a többség a cseljabinszki régióban. A sérülések kétharmadát az üvegcserepek okozták. A meteorról készített korábbi, tudományos magyarázattal és videofelvételekkel kiegészített beszámolónkat itt olvashatja.

"Úgy tűnt, mintha földrengés lenne, de mivel egy szeizmikusan nyugodt térségben lakunk, nem gondoltam, hogy ez lenne az oka. Első gondolatom az volt, hogy a Cseljabinszktól 100 kilométerre található katonai lőtéren történt valami, mivel sokan szoktak panaszkodni az ottani robbanások miatt. Azok azonban soha nem voltak ilyen erősek, és nem előzte meg őket tűzgömb" - írta Vohmicev. Amikor beért a munkahelyére, akkor tudta csak meg munkatársaitól, hogy egy meteor volt.

Az ablakok kicsapódtak, a füleim pattogtak

Az [origo] által utolért helyiek mind hasonlóan írták le az eseményeket: nagy villanás vagy tűzgömb, füstnyomok az égen, majd pár másodperc, 1-2 percen belül a robbanások. A többség 4-5 robbanásról számolt be, amelyekbe beleremegtek az épületek, kicsapódtak, vagy betörtek az ablakok, pattogott a fülük. Sokan megijedtek, és a legrosszabbra gondoltak.

Meteor ég el a légkörben a kazahsztáni Kosztanaj felett 2013. február 15-én - további képekért kattintson! Forrás: MTI/AP/Nasa Gazeta

Anna Berezsnyaja éppen angolórán volt, ahol először azt gondolták, vagy szerencsétlenül járt repülőgép, vagy meteor volt. A fényjelenség után az óra folytatódott, de 1-2 perc múlva meghallották a robbanásokat. "Az ablakok kicsapódtak, a füleim pattogtak... Az volt a vicc, hogy ijedtemben nem az irataimat és pénzemet, hanem a tankönyvekkel teli táskát kaptam fel, és a fal mellé bújtunk. Aztán felhívtam a lányomat, aki otthon volt. Mondtam neki, hogy tartsa magát távol az ablakoktól." Az ő házán nem sérültek meg az ablakok, de az épület beleremegett a detonációba, és lesett a falról egy fénykép - írta az [origo]-nak.

Mitől lett egyszerre ilyen sötét?

"Arra ébredtem, hogy ragyogó fény önti el a szobát. Kinyitottam a szemem és az egész lakás fényárban úszott, aztán elsötétült. Első gondolatom az volt, hogy mitől lett egyszerre ilyen sötét?" - írta az [origo]-nak Mihail Mironov helyi informatikus. De utána nem foglalkozott a dologgal, amíg 2-3 perc múlva meg nem hallotta a robbanásokat. "A lökéshullámtól kivágódtak az ablakok", az épület annyira beleremegett, hogy azt hitte, összedől a ház. Először ő is a lőtérre gyanakodott. Mihail szerint azok a beszámolók, hogy a meteor darabjai egy helyi gyárra estek, nem valósak, szerinte a lökéshullámtól rongálódott meg a rossz állapotban lévő épület.

Füstcsík az égen - további képekért kattintson! Forrás: MTI/EPA/Vjacseszlav Nyikulin

A helyi hatóságok szerint körülbelül 3000 lakóépület rongálódott meg a meteor okozta robbanásoktól, elővigyázatosságból sok helyen leállították a gázszolgáltatást is. Az orosz katasztrófavédelem 20 ezer munkatársát mozgósították.

"Azt hiszem, Cseljabinszk most híres lesz" - írta Anna Bondar egyetemista, akit alvás közben értek a robbanások. "Sokan kiszaladtak a házakból, még azok is, akik pizsamában voltak." Anna először azt hitte, gázrobbanás vagy repülőszerencsétlenség történt. Amikor bement az egyetemre, sok kitörött ablakú házat, üzletet, iskolát látott, és látta a cseljabinszki cinkgyárat is, amelynek az egyik fala leomlott, feltehetően a légnyomás miatt. Az egyetemén lefújták az órákat.

Mindenki egy dologról beszélt

Mihail Tyumencevet otthon érte a meteor robbanása, épp késésben volt az egyetemről, amikor feltűnt a nagy fényesség. Kinézett az ablakon, és látta a füstnyomot. Két dologra gondolt: lezuhant egy repülőgép, esetleg egy terroristák által kilőtt, vagy szoftverhiba miatt elszabadult rakétát látott. Ahhoz azonban túl lapos volt a röppályája, hogy interkontinentális ballisztikus rakéta legyen - futott át az agyán.

Ő már számított a robbanásra, és hátrébb lépet az ablaktól. 10-20 másodperc után, amikor már éppen kilépett lakása ajtaján, jöttek a robbanások. Akkora volt a hangereje, hogy 1-2 másodpercre belesüketült, és a padló is beleremegett a lába alatt - írta az [origo]-nak. "Hát végül csak elkezdődött az atomháború" - ez volt az első gondolata, aztán gyorsan elhessegette, mivel a villanás repülés közben volt, nem pedig a robbanáskor.

Leomlott a cinkgyár fala - további képekért kattintson! Forrás: AFP/74.ru/Oleg Kargopolov

Kicsapódott a lakása összes ablaka, de nem tört be. "Körbeszaladtam, és gyorsan becsuktam őket". Nála az internet működött, de a mobilszolgáltatás nem volt elérhető pár percig. Először biztos volt benne, hogy repülőszerencsétlenség történt. De amikor kiment az utcára, minden nagyon nyugodt volt, "persze mindenki egy dologról beszélt".

Az iskolákat bezárták, és az egyetemen is lefújták az órákat. Mivel az orosz Facebookon, a vk.com-on sokan kerestek önkénteseket a megrongálódott közintézmények rendbetételére, ő is elment egy közeli kórházba, ahol segített az üvegcserepek feltakarításában, és az ablakok fóliával való ideiglenes befedésében. Szerinte a helyi illetékesek megígérték, hogy minden lakóépület ablakát ingyen kicserélik.