Sokan meghaltak a bagdadi merényletsorozatban

Vágólapra másolva!
Autókba rejtett pokolgépek robbantak fel vasárnap Bagdad nagyrészt síiták lakta negyedeiben, legalább 28 ember halálát és nyolcvannál többnek a megsebesülését okozva.
Vágólapra másolva!

A detonációk az iraki főváros északi Szadrváros negyedében kezdődtek, ahol három pokolgép robbant fel, majd három keleti negyedben, el-Amínban, el-Huszeiníjában és Kamálíjában volt egy-egy robbanás. A hét első munkanapján végrehajtott merényletek célpontjai többnyire szabadtéri piacok voltak, láthatólag azzal a céllal, hogy a reggeli bevásárlásaikat végző helyiek közül szedjenek minél több áldozatot. Ezek után a közép-bagdadi Karrádában egy út szélén elhelyezett pokolgép is robbant.

A felrobbant autók roncsai Szadrvárosban Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az utóbbi hetekben ismét elszaporodtak az erőszakcselekmények Irakban, miközben az ország mély politikai válságban van, kiújultak a szunnita és a síita felekezethez tartozók közti villongások és merényletek, s közel két hónapja kormányellenes tüntetések zajlanak a síita Núri al-Máliki miniszterelnök ellen.

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a vasárnapi terrorakciókat, de megfigyelők szerint az ilyen merényleteket többnyire szunnita szélsőségesek - köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnya - hangolják össze, a célpontjaik általában a síita muzulmánok.