A lóhúsbotrány elérte a Nestlét

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb élelmiszer-ipari vállalata, a svájci Nestlé is marhahúskészítményeket hívott vissza Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból, miután lóhús nyomaira bukkant bennük. A múlt héten még azt mondták, a céget nem érinti a botrány.
Vágólapra másolva!

A Nestlé, amely alig egy hete jelentette be, hogy nem érintett az egyre gyűrűző, több európai piacot is érintő lóhúsbotrányban, most arról tájékoztatott, hogy több termékében is több mint egyszázaléknyi lóhús-DNS-t talált.

A Nestlé Olaszországban és Spanyolországban fagyasztott ravioli és tortellini termékeket von vissza, míg Franciaországban egy vendéglátó-ipari lasagne értékesítését állítja le. "Tájékoztattuk a hatóságokat. Nincs élelmiszer-biztonsági kérdés" - közölte a Nestlé.

A társaság szerint olyan termékek érintettek a lóhúsbotrányban, amelyekhez az egyik beszállítójának egy német alvállalkozó szállítja a marhahúst. Az európai kormányzatok eddig rendre arra hívták fel a figyelmet, hogy a lóhússal fertőzött marhahúskészítmények nem jelentenek egészségügyi veszélyt, jóllehet néhány esetben találtak olyan levágott lovat, amelyben emberi fogyasztásra alkalmatlan fájdalomcsillapító nyomaira bukkantak.

Az európai fogyasztók ennek ellenére óvakodnak a marhahúst tartalmazó késztermékektől. Kedden Stéphane Lefoll francia agrárminiszter egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a fagyasztott késztermékek értékesítése 5 százalékkal csökkent azóta, hogy a lóhúsbotrány kirobbant. Eddig több országban, így az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és Svédországban vontak ki termékeket a forgalomból.