Chávez alelnöke tarolna a választáson

Vágólapra másolva!
Ha választásokat írnának ki Venezuelában Hugo Chávez betegsége miatt, akkor azt a felmérések szerint Chávez kijelölt utóda, Nicolas Maduro nyerné.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a tavaly októberben újraválasztott Hugo Chávez államfő súlyos rákbetegsége miatt Venezuelában ismét elnökválasztást tartanának, a szavazást felmérések szerint Chávez kijelölt utóda, Nicolas Maduro alelnök nyerné. A Hinterlaces helyi közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a korábbi buszsofőr és szakszervezeti aktivista Maduro - akit maga Chávez kubai gyógykezelése előtt utódául jelölt - a lehetséges szavazatok mintegy 50 százalékához jutna, miközben az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 36 százalékát kapná.

Hugo Chávez elnök - akit rákbetegsége miatt tavaly december 11-én újra megműtöttek Kubában és azóta egészségi állapotáról a legkülönbözőbb értesülések láttak napvilágot - hétfőn váratlanul hazatért Venezuelába. Visszatérését az 58 éves vezető maga adta hírül egy Twitter-üzenetben, jelezte azt is, hogy kezelése hazájában folytatódik. Nicolas Maduro alelnök pedig azt közölte, hogy az államfőt Caracasban egy katonai kórházba szállították.

Chávez nem jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy Kubában a medenceüregében 2011 közepén diagnosztizált rákos daganattal ismét megműtötték őt. Maduro alelnök hétfőn nem közölt érdemi új információkat Chávez állapotáról, csupán annyit jegyzett meg, hogy az elnök ezen a téren "folyamatos harcot vív". Elías Jaua külügyminiszter a hét végén azt mondta, hogy Chávez továbbra is harcol az életéért.

Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben harmadszor választották meg hatéves időszakra, betegsége miatt a hivatali esküt azonban eddig még nem tette le. A keddi felmérés arról tanúskodik, hogy ha Chávez betegsége miatt távozni is kényszerülne a hatalomból, az ellenzék jelöltje aligha nyerné meg az esetleges új választást.