Belebuktak a rezsiforradalomba

Tüntetők skandálnak jelszavakat tiltakozásul a magas áramdíjak miatt Szófiában 2013. február 17-én, tüntetés, demonstráció bulgária
Vágólapra másolva!
Lemond a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov miután nem sikerült úrrá lenni a kormánynak a rezsiköltségek miatti tiltakozásokon. Hétfőn még úgy tűnt, hogy elég lesz a megszorításokat szimbolizáló pénzügyminiszter távozása.
Vágólapra másolva!

Benyújtja lemondását Bulgáriában Bojko Boriszov miniszterelnök az országszerte napok óta tízezreket megmozgató kormányellenes tüntetések nyomán. A kormányfő ezt szerdán, a parlamentben jelentette be. Úgy fogalmazott: "a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki". Boriszov kijelentette: nem akar olyan kormányban részt venni, amely miatt a nép a rendőrséggel hadakozik. "Nem nézhetem a parlamentet, amint kordonnal van körbezárva, nem ez a célom."

A tömegtüntetéseket eredetileg az év elejétől jelentősen megugrott áramdíjak váltották ki. Az utcai felvonulások azonban hamar a gazdasági szigor és a kormány elleni általános tiltakozásba fordultak át, és egyre több helyen zavargások is kísérték. Az elmúlt hétvégén több tucat helyszínen sok tízezren tüntettek. Bojko Boriszov kormánya azzal próbálta elvenni a tiltakozások élét, hogy hétfőn bejelentették, nemcsak megvizsgálják az energiaárak csökkentésének lehetőségét, de a lakosság által az eddigi megszorításokért felelősnek tartott kormánytag, a miniszterelnök-helyettesi posztot is betö ltő Szimeon Gyankov pénzügyminiszter is távozik a kormányból.

Az akciók azonban hétfőn és kedden is folytatódtak. A főváros központjában található Orlov-hídnál a keddi és szerdai tüntetéseken 28-an sebesültek meg, köztük öt rendőr és egy 16 éves tüntető. Várnában szerda reggel egy 36 éves férfi felgyújtotta magát, és életveszélyes állapotban került kórházba, miután testének 80 százaléka súlyosan megégett. Hétfőn egy önégető belehalt sérüléseibe Veliko Tarnovóban.

Boriszov egyértelművé tette, hogy a lemondás az egész kormányra vonatkozik, és a hivatalos aktusra még szerdán sor kerül. A miniszterelnök azt megelőzően kért szót a parlamentben, hogy a képviselők szavaztak volna Szimeon Gyankov pénzügyminiszter hétfőn bejelentett távozásáról.

Nincs verseny az energiapiacon

A bolgár energiapiac legnagyobb részben privatizált, azonban a szolgáltatók között nincs igazi verseny. A gáz- és árampiac monopolista jellemzői ellen az Európai Unió egyes szervei is többször szót emeltek, de a bolgár állam eddig nem tett lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében. A tüntetők szempontjából a lényeg, hogy a szolgáltatók által diktált energiaárak egyre kevésbé vannak összhangban a bolgár bérekkel. A nyugdíjasok helyzete a legnehezebb, gyakori, hogy egyedül élő idős emberek villanyszámlája önmagában magasabb, mint amennyi a havi nyugdíjuk.

Éppen ezért vett részt sok nyugdíjas a városonként is több ezer fősre duzzadó (összesen pedig több tízezres) megmozdulásokon. A kiegyenlíthetetlen rezsiszámlák miatt tiltakozókéhoz hasonló nagyságú elégedetlen tömeg az 1997-es hiperinfláció óta nem volt a bolgár városok utcáin.

Boriszov jobboldali pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 2009. július 5-én a szavazatok 39,72 százalékának megszerzésével jutott kormányalakítási mandátumhoz, de támogatottsága az elmúlt években a gazdasági szigor miatt folyamatosan csökkent. A kormány megbízatása idén nyáron mindenképpen lejárt volna. Most - várhatóan áprilisban - minden bizonnyal előre hozott választásokat tartanak az országban.

A februári adatok szerint a GERB jelenleg a szavazatok 23 százalékát tudná megszerezni, az energiaszolgáltatók visszaállamosítása mellett kiálló Bolgár Szocialista Párt esetében pedig ugyanez a mutató igen gyorsan 20-22 százalékosra nőtt. Az is igaz viszont, hogy a szocialistáké továbbra is a legnagyobb arányban elutasított párt Bulgáriában.

Fiskális fegyelem és alacsony életszínvonal

A pénzügyminiszter menesztése végül nem bizonyult elegendőnek, noha a bolgárok többsége az elmúlt években bevezetett megszorítások első helyi felelősének tartotta Gyankovot. A 2011 őszén szervezett gazdatüntetések is elsősorban ellene irányultak, aki egyébként épp a múlt héten kelt ki élesen az energiapiac visszaállamosítása ellen a bolgár nemzeti televízióban.

A miniszteri kinevezése előtt a Világbank vezető közgazdászaként dolgozó, nemzetközileg elismert Gyankovnak vitathatatlan érdeme, hogy a bolgár költségvetés GDP-arányos hiányát 0,5 százalékosra tudta csökkenteni. A Boriszov-kormány vezetése alatt a világgazdasági válság sem viselte meg Bulgáriát oly mértékben, mint a régió más államait, hiszen az ország gazdasága továbbra is növekszik.

A bolgár államháztartás helyzetének stabilitását bizonyítja az is, hogy a bolgár lev és az euró közötti 1,95 arányú fix átváltási arányt sikerült fenntartani. Az államháztartási mutatók kedvezőbbé válásával párhuzamosan azonban az Európai Unió legszegényebb államában nem sikerült emelni a bérszínvonalat, és a lakosság egyötöde továbbra is a szegénységi küszöb alatt él.