Ukrán oligarcha csatlakozott Bill Gateshez

Vágólapra másolva!
Az ukrán milliárdosok közül Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma volt államfő veje ajánlotta fel elsőként vagyona felét jótékony célokra - adta hírül több ukrán napilap is. Ukrajna egyik leggazdagabb embere - akinek vagyonát a Forbes magazin 3,74 milliárd dollárra becsüli - ahhoz a kezdeményezéshez csatlakozott, amelyet Bill Gates és Warren Buffett amerikai üzletember indított 2010-ben. Pincsuk a vagyona felét még életében jótékony célra fordítja.
Vágólapra másolva!

Viktor Pincsuk ukrán milliárdos kijelentette, hogy felelősséget érez hazája és az ukrán társadalom iránt. "A posztszovjet időszakban lezajlott átalakulási folyamatokat igen fájdalmasan élte meg Ukrajna és a térség többi országa. Néhányan éltünk a kínálkozó lehetőségekkel, amelyeknek köszönhetően vagyonra tettünk szert. Eljött az idő, hogy jótékony célokra is fordítsunk ebből, hogy minél több állampolgár húzhasson hasznot ezekből a befektetésekből" - idézte a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap az ukrán üzletembert.

Viktor Pincsuk a The Giving Pledge nevű kezdeményezéshez csatlakozva arra tett ígéretet, hogy vagyona legalább felét még életében, illetve halála után végrendeletében jótékony célokra fordítja.

Az ukrán üzletember az alapítványán keresztül egyebek között kórházakat, köztük HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ápoló egészségügyi intézményeket támogat, ösztöndíjakkal segíti tehetséges gyermekek továbbtanulását, és támogatja a modern művészetet. A Kommerszant-Ukrajina című lap szerint 2011-ben alapítványa különböző projektekre 14,46 millió dollárt költött.