Tízezrek tüntettek a megszorítások ellen Madridban

Vágólapra másolva!
Több tízezer spanyol vonult az utcákra Madridban szombaton, hogy tiltakozzon a kormány megszorító intézkedései ellen. Főleg az egészségügyre fordított pénz csökkentését fájlalták.
Vágólapra másolva!

A legkülönfélébb társadalmi hátterű és foglalkozású emberek a spanyol főváros négy pontján gyülekeztek, hogy aztán közös nagygyűlést tartsanak az esti órákban a parlament közelében. Az úgynevezett "polgárhullám" résztvevői a konzervatív miniszterelnök, Mariano Rajoy politikája ellen tüntettek.

A lakosságot fájdalmasan érintő takarékossági intézkedések három év alatt 150 milliárd eurót tesznek ki. "Elegünk van belőle" - mondta az egyik résztvevő, Luís Miguel Herranz Fernandez. A 38 éves kórházi orvos mindenekelőtt az egészségügy kurtításait bírálta, amelyek az ellátás minőségének rovására mennek. "Mindannyian együtt vagyunk itt: orvosok, tűzoltók, fiatalok" - mondta az orvos.

Spanyolország a 2008-ban kipukkadt ingatlanbuborék következményeivel küzd. Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága 2011 vége óta recesszióba süllyedt, és a helyzet csak még tovább romlott a múlt év vége óta. Ráadásul növeli az elégedetlenséget a Rajoy néppártját ért korrupciós vád.