Vágólapra másolva!
A római Szent Péter teret és környékét teljesen megtöltő tömeg hallgatta vasárnap a távozó XVI. Benedek pápa utolsó Úrangyala-imádságát.
Vágólapra másolva!

Ennél is több zarándokot és hivatalos egyházi és állami delegációt várnak a legutolsó pápai audienciára február 27-én, egy nappal XVI. Benedeknek a Vatikánból való távozása előtt.A vatikáni szóvivő közölte, hogy XVI. Benedek néhány hónapja megnyitott Twitter-fiókja a pápa február 28-ai lemondásától szünetelni fog. Eddig az egyházfőnek hárommillió követője volt a Twitteren.

"Az Úr arra szólított, hogy megmásszam a hegyet, és még inkább az imának és a meditációnak szenteljem magam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhagyom az egyházat, továbbra is szolgálni fogom koromnak és erőmnek megfelelően" - mondta el utolsó imáján XVI. Benedek. A szokás szerint a lakosztályának Szent Péter térre néző ablakából beszélő, 85 évesen visszavonuló pápát közel kétszázezres tömeg hallgatta és tapsolta meg.

Forrás: AFP
XVI. Benedek utoljára köszöntötte híveit

"Grazie! Köszönöm a szereteteteket! Ez életem rendkívüli pillanata" - mondta a pápa, aki alig negyedórán át beszélt. XVI. Benedek legutolsó Angelusán mexikói hívők és papok zenével, az Actio Catholica tagjai imával búcsúztatták az egyházfőt. "Szeretünk! Mindig te leszel a pápánk! Hiányozni fogsz! Lemondásod meglepett bennünket, de mindig veled leszünk!"- ilyen és ehhez hasonló mondatok voltak olvashatók a magasba tartott olasz transzparenseken.

Pedofilbotrány árnyékolja be a pápa távozását

Eközben az Egyesült Államokban tízezer aláírást gyűjtöttek össze a Catholics United nevű katolikus szervezet tagjai azért, hogy Roger Mahony korábbi Los Angeles-i érsek ne legyen tagja a következő pápa megválasztását végző konklávénak. Az aktivisták szerint Mahonynak nem kellene részt vennie az új pápa megválasztásában, mivel szolgálati ideje alatt, 1985 és 2011 között számos szexuális visszaélésre került sor a Los Angeles-i papok körében.

Mahony az amerikai hatóságok vádjai szerint pedofíliával meggyanúsított papokat Kalifornián kívülre helyeztetett át a nyolcvanas években, hogy azok elkerülhessék a rendőrségi felelősségre vonást. A katolikus aktivisták szerint a szexuális bántalmazás áldozatainak arcul csapása volna, ha egy olyan személy vehetne részt az új pápa megválasztásában, aki korábban ilyen ügyek eltussolásában segédkezett. Mahony Twitter-fiókján legutóbb azt jelentette be, hogy Rómába készül a tiltakozások ellenére is.