Kevesebb olasz ment szavazni, mint 2008-ban

Vágólapra másolva!
Az olasz parlamenti választások első napján kevesebben vettek részt, mint a legutolsó, 2008-as szavazás idején. A választás rendben megy, csak az időjárás nehezíti a voksolást néhány régióban.
Vágólapra másolva!

A szavazásra jogosult közel ötvenmillió olasz 46,80 százaléka voksolt vasárnap este hét óráig a parlamenti választásokon - közölte a római belügyminisztérium. Ez kevesebb a legutolsó, 2008-as parlamenti választásokon ugyanekkor mért adatnál. Öt évvel ezelőtt ugyanis 49,16 százalékos volt a részvételi arány az első választási nap estéjén.

Ugyanakkor jelentősen emelkedett a parlamenti választásokkal egy időben Lombardiában, Lazióban és Molisében zajló tartományi választásokon való részvétel, amely átlagosan meghaladja a 49 százalékot. A szavazás nyugodt légkörben zajlik egész Olaszországban, de lassítja a szavazókörzetekbe eljutást az északon zuhogó hó, délen pedig a heves esőzés.

Feszültséget egyedül a Femen nőjogi mozgalom aktivistái okoztak abban a szavazókörzetben, ahol Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) elnöke voksolt. A Femen két orosz és egy francia tagja újságírónak adta ki magát, majd Berlusconi megjelenésekor levetkőzött. Mellükön és hasukon az Elég Berlusconiból! felirat volt olvasható, és olaszul is ezt kiabálták. A beavatkozó rendőröknek is ellenálltak, végül őrizetbe vették őket.

A 2006 óta minden parlamenti választáson két napon át szavazó olaszok személyi igazolvánnyal és választási igazolvánnyal voksolhatnak. A közel egy méter hosszú, harminc centiméter széles szavazólapon a szenátusba és a képviselőházba választott párt logóját kell beikszelni kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzával. Vasárnap este tízkor zárják az urnákat, hétfő reggel héttől pedig délután háromig tart a szavazás.