Vágólapra másolva!
A vártnál jóval szorosabb a végeredmény az olasz választáson. A képviselőházat a balközép szerezte meg, a szenátusban azonban a Silvio Berlusconi vezette jobbközép pártszövetség nyerte le a legtöbb képviselőhelyet, azonban Montival szövetkezve a szenátusban is többsége lehetne a balközépnek. 
Vágólapra másolva!

Még tart a szavazatok feldolgozása Olaszországban, de több közvélemény-kutató felmérése szerint a Pier Luigi Bersani által vezetett balközép tömörülésnek lesz többsége a képviselőházban. Becslések szerint a pártszövetség a szavazatok 30,3 százalékát szerezte meg, míg a Silvio Berlusconi által vezetett jobbközép koalíciója 28,5 százaléknyi szavazatot kapott. A győztes párt automatikusan megkapja a képviselői helyek 54 százalékot, így biztos többségre tehet szert.

A harmadik a Beppe Grillo komikus által alapított Öt Csillag Mozgalom lesz minden bizonnyal. (A politikus komikusról szóló portrénkat ide kattintva olvashatja.) Az exit poll eredmények szerint 25,5 százalékot szerezhettek az alsóházban. Mario Monti, a válságkezelő miniszterelnökként saját pártot alapító politikus a szavazatok 10,6 százalékát kaphatta.

A szenátusban azonban komoly meglepetésre Berlusconiék szerezik meg a többséget a becslések szerint, a Rai hétfő éjfél környéki becslése szerint 112 helyet szereztek meg a szenátusban, míg a balközép pártszövetség 105-öt. Grillo pártja 64, Montié 20 helyet szerzett a felsőházban, ahol a többséghez 158 mandátum szükséges. Egy-két hónappal korábban Berlusconiék még komoly hátrányban voltak a közvélemény-kutatások szerint, váratlan, hogy ilyan jól szerepeltek.

Az olasz kormánynak nem csak az alsó, de a felsőházat is uralnia kell, így ha nem sikerül mindkettőt elvinnie egy politikai tömbnek, vagy akár kettőnek koalícióban, akkor új választásra is szükség lehet. A választások előtt több mértékadó médium is azt tartotta a legelképzelhetőbb szcenáriónak, hogy Bersani és Monti koalícióra lépnek egymással, amely a külföldi befektetők számára is megnyugtató lenne. Monti jelenléte a kormányban biztosítékot jelenthetne, hogy folytatódnának az általa elkezdett, sikeresnek mondható reformok Olaszországban.

A következő kormány feladata a válságkezelés folytatása lesz. Az adósságválság miatt felmerült a lehetősége annak, hogy a túl magas kötvényhozamok államcsődbe rántják Olaszországot, ezért elkerülhetetlen volt a szigorú költségvetési gazdálkodás. Mario Monti jelenleg ügyvezetőként működő miniszterelnök intézkedéseit kell végrehajtania az új kormánynak. Az olasz tőzsde az exit poll eredményekre emelkedett, eszerint a piac azzal számol, hogy kedvező összetételű lehet az új kormány.