A hó mentette meg a méregtől a japánokat

Vágólapra másolva!
Öttonnányi mérgező anyag szivárgott ki egy japán gyár tartályából, amelynek egy hókotró ütközött neki. Az anyag 125 ezer embert is megölhetett volna, de a veszélyes hulladék nagy részét felfogta a hó, így nem lett nagyobb baj.
Vágólapra másolva!

Öttonnányi, nátrium-cianidot tartalmazó folyékony veszélyes hulladék szivárgott ki egy japán vegyi üzemből kedden, amely 125 ezer ember halálos megmérgezésére is képes lett volna, a szennyezést azonban felszívta a hó - jelentette szerdán a japán sajtó.

Az üzemet birtokló Kurosaka Planting cég közlése szerint a veszélyes anyag nagy részét feltakarították, a közelben lakók közül pedig senki sem panaszkodott egészségi ártalmakra a szivárgás után. Az anyagból egy liter 25 ember halálos dózisának felel meg.

A vállalat szerint a Japán északkeleti részén, Ivate prefektúrában található gyár mérgező folyadékot tartalmazó tankja azért sérült meg és eresztette el a hulladékot, mert egy hókotró beleütközött. Ugyanakkor a balesetet okozó zord időjárásnak köszönhető az is, hogy nem lett nagyon baj az esetből, miután a veszélyes hulladék nagy részét felfogta a hó, így az üzem dolgozói a szennyezett hóréteg és az az alatti talaj felszedésével gyorsan el tudták takarítani a mérgező anyagot.

Azt még továbbra is vizsgálják, hogy a szennyezés eljutott-e a közeli víztározókba és a gyártelepen kívül eső vízfolyásokba.