Nem ölik meg a Bardot-elefántokat

Vágólapra másolva!
Egyelőre megmenekült az eutanáziától Franciaországban két kiöregedett, tbc-gyanús cirkuszi elefánt, amelyek tervezett megölése elleni tiltakozásul Brigitte Bardot egykori filmdíva azzal fenyegetőzött, hogy Gérard Depardieu-höz hasonlóan kivándorol Oroszországba.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokú francia közigazgatási bíróság, az Államtanács szerdán felfüggesztette azt a prefektusi rendeletet, amelynek alapján mindörökre elaltatták volna Babyt és Népalt, a lyoni állatkertben őrzött 42, illetve 43 éves egykori cirkuszi elefántot.

A bíróság közölte, "komoly kétségei" vannak a prefektusi rendelet jogszerűségét illetően, és az állatok esetleges elpusztítása előtt meg kell vizsgálni, milyen más módon lehet megmenteni a fertőzéstől a Tete d'Or állatkert többi lakóját.

Baby és Népal bajai tavaly augusztusban kezdődtek, amikor tuberkulózisban elpusztult szomszédjuk, a 67 éves Java, Európa legöregebb fogságban lévő elefántja, márpedig a Pinder cirkusz egykori elefántjairól már 2010-ben megállapították: lehetséges, hogy tbc-ben szenvednek.

A fertőzött ormányosokat már akkor igyekeztek elkülöníteni az állatkert többi lakójától, Java halála után, 2012 decemberében pedig a Rhone megyei prefektus "köz-egészségügyi érdekekre" hivatkozva elrendelte az elpusztításukat.

Az elefántok megölésének terve állatvédő szervezetek és hírességek, köztük Brigitte Bardot, a harcos állatvédővé vált színésznő, egykori szexszimbólum heves tiltakozását váltotta ki.