Színes bőrű lány lett Miss Izrael

Vágólapra másolva!
Egy etióp lányt választottak a legszebbnek Izraelben. Jittis Ájnáv árvaként került Izraelbe Etiópiából 12 évesen.
Vágólapra másolva!

Izrael történetében először egy etióp bevándorló nyerte el a Miss Izraelnek járó koronát. Az Etiópiából érkezett Jittis (jelentése amhári nyelven: tekintet a jövőre) Ájnáv lett a legszebb izraeli nő 2013-ban a Haifában tartott döntőn. (Ájnávról itt nézhet képeket.) A cím új, 21 éves gazdája civilben Netanjában él, és a város egyik cipőboltját vezeti, miután tisztként leszerelt a hadseregből.

A korán árvaságra jutott Ájnáv 12 évesen, testvéreivel került a zsidó államba Etiópiából. Eddig soha nem foglalkozott modellkedéssel, de győzelme után ezen a pályán szeretne maradni, mivel szerinte a zsidó államban egyelőre nincs elég sötét bőrű fotómodell, és javítani szeretné az afrikai származású modellekkel kapcsolatos megítélést.

A verseny során Martin Luther Kinget nevezte meg, mint rá fontos hatást gyakorló történelmi személyiséget. "Az igazságért és az egyenlőségért harcolt, és ezért vagyok itt én is: megmutatni, hogy az én csoportomban is vannak szép dolgok, amelyek nem jelennek meg a médiában. Küldetésemnek érzem a különféle izraeli színek bemutatását" - mondta. A későbbiekben szeretné kipróbálni magát a televízióban is.

81 ezer etióp zsidó él Izraelben

Ájnáv szinte véletlenül került az eseményre, egy barátnője nevezte be a szépségkirálynő-választásra. Izraelben a január 22-én felállt új parlament az első, amelyben van etióp női politikus. Jair Lapid Jes Atíd (Van Jövő) nevű pártja juttatott be a törvényhozásba egy Pnina Tamano-Sata nevű fiatal jogásznőt.

Az izraeli parlament 1977-ben határozta el, hogy az Afrikában élő, magukat zsidónak tekintő falasák is jogosultak Izraelbe vándorolni, majd ezt 2003-ban kiterjesztették a falasmurákra is, akik a 19. század óta keresztény hitre tért egykori falasák leszármazottai. Izraelben jelenleg mintegy 81 ezer etióp származású zsidó él, akiknek mintegy harmada már ott született.