Matrózgyilkosokat végezték ki Kínában

Vágólapra másolva!
Kivégeztek egy mianmari születésű drogbárót és három társát Kínában. Tizenhárom kínai matrózt öltek meg.
Vágólapra másolva!

Az előre bejelentett kivégzést nagy érdeklődés kísérte Kínában. A televízióban megszólaltatták a halálraítélteket, akiken a Jünnan tartományi Kunmingban hajtották végre az ítéletet. Kínai jogászok szerint az ítéletben kifejeződik "a kínai emberek érdekeinek és jogainak védelme".

A felfegyverzett bűnszervezet évek óta kábítószer- és fegyverkereskedelemben, emberrablásban, gyilkosságokban, rablásokban vett részt a Mekong mentén. A mianmari bandavezér társai közül ketten laosziak voltak, a harmadik pedig thai nemzetiségű.

A 43 éves drogbárót, Naw Khamot tavaly májusban fogták el és szállították Laoszból Pekingbe. Korábban Mianmar, Laosz és Thaiföld hatóságai is körözték. Mindvégig tagadta bűnösségét, az áldozatok hozzátartozóinak azonban felajánlott 6 millió jüant (mintegy 218 és fél millió forintot).

A helyi bíróság közleménye szerint a négy embert - ügyészek jelenlétében - méreginjekcióval végezték ki. A kivégzés előtt az elítéltek találkozhattak családtagjaikkal, illetve a thai konzulátus munkatársaival.

Az ügyben további két vádlottat nyolc évre felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek, ami Kínában rendszerint életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenlő.

Naw Kham fegyvereseivel 2008 óta huszonnyolcszor támadott meg kínai hajókat, a támadásokban tizenhárman haltak meg.