Lázadónak nézett kisfiúkat ölt a NATO

Vágólapra másolva!
Pásztorkodó gyerekekre csapott le egy ausztrál NATO-egység Afganisztánban, miután tálib fegyvereseknek nézte őket. Az országban nagy az elégedetlenség az efféle tragédiák miatt.
Vágólapra másolva!

Fegyveres lázadóktól tartva, tévedésből rálőtt két 7 évesnél fiatalabb kisfiúra egy NATO-helikopter Afganisztánban. Mindketten meghaltak - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A két fiú állatokat őrzött, amikor a korábban tálibok által megtámadott ausztrál NATO-katonák rájuk lőttek. A helyi NATO-erők parancsnoka az ügy kivizsgálását ígérte és segítséget ajánlott a gyerekeket elveszítő közösségnek.

Afganisztánban egyre nagyobb a felháborodás a tálibok elleni harc civil áldozatai miatt. Fabfuár 13-án egy léicsapásban tízen haltak meg, köztük négy nő és öt gyerek. Az eset után Hamid Karzai elnök arra utasította a hadsereget, hogy ne kérjen légi támogatást a NATO-tól lakott térségekben zajló hadműveletekhez, hogy a hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek.

A NATO vezette erők a tervek szerint 2014-ig kivonulnak Afganisztánból, addig fokozatosan átadják az ellenőrzést az afgán hatóságoknak.