Vágólapra másolva!
Jeb Bush volt floridai kormányzó elképzelhetőnek tartja, hogy 2016-ban induljon az amerikai elnökválasztáson. Jeb Bush George W. Bush öccse.
Vágólapra másolva!

Nem zárta ki, hogy folytassa a családi hagyományt, és 2016-ban maga is versenybe szálljon a Fehér Házért, mondta Jeb Bush, Florida állam volt republikánus kormányzója hétfőn, az NBC televíziónak adott interjújában. Jeb Bush - aki George W. Bush exelnök öccse és idősebb George H. W. Bush korábbi elnök fia - elmondta, hogy a következő elnökválasztás még messze van, de hallatni kívánja a hangját és meg akarja osztani másokkal a meggyőződését azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne ismét talpra állítani a Republikánus Pártot, amely - mint mondta - "eltévedt".

A kérdésre, hogy kizárja-e a 2016-os indulását, nemmel válaszolt, de közölte: nem is jelenti be, hogy erre készülne. Megfigyelők szerint a nyilvánosság előtt eddig ez volt a leginkább arra utaló kijelentése, hogy elnöki ambíciói lehetnek.

Bush potenciális ellenfelei a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelemben a jelenlegi latolgatások szerint Marco Rubio floridai és Rand Paul kentuckyi szenátor, valamint Chris Christie, New Jersey kormányzója lehetnek.

A potenciális elnökaspiránst két alkalommal, 1998-ban és 2002-ben választották meg Florida kormányzójának - ő az egyetlen republikánus politikus, aki ebben az államban két teljes ciklust ki tudott tölteni. 2012-ben, nagyrészt éppen a bátyja által okozott bizalmi válság miatt, elzárkózott attól, hogy harcba szálljon az elnökségért.

Jeb Bush, akinek felesége mexikói származású, és aki folyékonyan beszél spanyolul, a közelmúltban könyvet jelentetett meg a bevándorlásról. Az NBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy pártjának támogatnia kellene a bevándorlási politika reformját és javítania kellene viszonyát a kisebbségi szavazókkal. Ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy az illegális bevándorlók állampolgársághoz jutásának megkönnyítése ellentétes a jogállamisággal.