Önerőből kőgazdagok a k-európai milliárdosok

Vágólapra másolva!
A környező országok közül Ausztriának 8, Csehországnak és Lengyelországnak 4-4, Romániának pedig 1 dollármilliárdosa van a Forbes magazin idei listája szerint. Magyar dollármilliárdosról nem tud a magazin.
Vágólapra másolva!

A kelet-közép-európai térség országai közül a szomszédos Ausztriában a Red Bull-tulajdonos Dietmar Mateschitz a leggazdagabb ember a 2013-ra vonatkozó, hétfőn közzétett Forbes-lista szerint. Az energiaital-gyártásból meggazdagodott vállalkozó vagyonát az amerikai üzleti magazin 7,1 milliárd dollárra becsüli, ezzel 162. a magazin listáján.

A második leggazdagabb osztrák a listán Johann Graf, a Novomatic szerencsejáték-konszern alapítója, akinek vagyonát 5,4 milliárd dollárra becsülik, ezzel a 225. a gazdagok idei "világranglistáján". Nem szerepel az amerikai magazin névsorában a Porsche-Piech család, amelyet a Trend című osztrák gazdasági magazin viszont a leggazdagabb osztrák családként tart számon. Porschéék vagyonát a Trend tavaly nyáron 35,5 milliárd euróra becsülte.

A leggazdagabb kelet-közép-európai ember, a cseh Petr Kellner a 106. helyen áll tízmilliárd dollárt meghaladó vagyonával. A második leggazdagabb cseh, a lista 736. helyét elfoglaló Andrej Babis agráripari vállalkozásokból szerzett kétmilliárd dollárra becsült vagyont.

A legtehetősebb lengyelek közül a ranglista 384. helyét elfoglaló Jan Kulczyk 3,5 milliárd dollárosra becsült vagyona a távközlésben, az olaj- és a söriparban keletkezett, a tévécsatornákat működtető Zygmunt Solorz-Zak 2,9 milliárdos vagyonával a 490. a listán.

Románia egyetlen dollármilliárdosa, Ioan Niculae 1,1 milliárd dolláros vagyont halmozott fel az agráriumban, ezzel az 1268. helyet foglalja el az 1426 nevet tartalmazó listán.

A Forbes e témával foglalkozó cikkében magyar dollármilliárdosról nincs szó, a magazin egy mondatot ír rólunk: "Közben az olyan országokban, mint Magyarország vagy Fehéroroszország, a korrupció miatt és politikai okokból problémás fenntartható vagyont gyűjteni."

A kimutatás szerint az egykori kommunista országok dollármilliárdosai - a dolgok természetéből fakadóan - mind önerőből gazdagodtak meg, szemben a nyugati világ szupergazdagjaival, akik közül sokan őseiktől örökölték hatalmas vagyonukat.