Panaszkodnak Dépardieu-re Csecsenföldön

Vágólapra másolva!
Luxuslakást kapott Gérard Depardieu Csecsenföldön, ami miatt egy helyi lakos bepanaszolta őt a hatóságoknál. A férfi szerint a színész anyagi helyzete miatt nem szorul rá arra, hogy ilyen ajándékot kapjon.
Vágólapra másolva!

Egy novoszibirszki férfi azt kérte az orosz ügyészséghez benyújtott panaszában, hogy vizsgálják meg, törvényesen jutott-e lakáshoz Csecsenföld fővárosában a januárban orosz állampolgárságot megszerző Gérard Dépardieu. Rosztyiszlav Antonov azt kifogásolta, hogy a világhírű francia színész úgy kapott február végén Groznijban ötszobás luxuslakást, hogy a vonatkozó orosz törvények szerint nem is szorult rá.

A szibériai panaszos arra hivatkozott, hogy az orosz lakástörvény 49. paragrafusa szerint az állami vagy önkormányzati ingatlanalapból a szerény jövedelmű állampolgároknak kell lakást biztosítani a várakozási sorrend figyelembe vételével. Véleménye szerint - amely az internetes közösségi oldalakon is olvasható - "Dépardieu vagyoni helyzete nem hagy kétséget afelől, hogy nem szegény, és nem is szerepel azok között, akik arra várnak, hogy javítsák a lakáshelyzetüket a csecsen fővárosban".

Ramzan Kadirov csecsen elnök február 25-én adományozott Déperdieu-nek egy ötszobás luxuslakást a főváros szívében lévő Groznij City nevű modern épületegyüttesben.

Nem állami lakást kapott a színész

A kaukázusi köztársaság vezetőjének szóvivője sietve reagált az ügyészségen tett panasz hírére. Kijelentette, hogy a január elején Vlagyimir Putyin döntése alapján orosz állampolgárrá lett francia színész törvényesen kapta ajándékba a grozniji lakást.

A magas franciaországi vagyonadó elől "menekülő" Dépardieu január elején, orosz személyigazolványa átvételekor dicsérte az oroszországi demokráciát, és nekitámadt az orosz ellenzéknek, amely viszont őt bírálta a hiányosnak tartott orosz demokrácia felmagasztalásáért.