Pénteken temetik Hugo Chávezt

Vágólapra másolva!
Pénteken temetik Hugo Chávez venezuelai elnököt - jelentette be helyi idő szerint kedd éjszaka az ország külügyminisztere. A súlyos rákbetegségben szenvedő Chávez 58 éves korában kedd délután hunyt el egy caracasi katonai kórházban. Nemzeti gyászt rendeltek el nemcsak Venezuelában, hanem Kubában, Bolíviában és Argentínában is.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez emlékére egyhetes nemzeti gyászt rendeltek el Venezuelában - jelentette be Elias Jaua külügyminiszter. Ugyancsak egyhetes nemzeti gyászt rendelt el a bolíviai államfő is, míg Argentínában háromnapos gyászt hirdettek a venezuelai elnök emlékére. Jaua bejelentette, hogy az országban 30 napon belül új választást rendeznek. Addig - mint mondta - ideiglenesen Nicolás Maduro alelnök veszi át a hatalmat. A korábbi hírek arról szóltak, hogy az alkotmány előírásainak megfelelően átmenetileg a parlament elnöke irányítja majd az országot.

A külügyminiszter bejelentette azt is, hogy Chávez holttestét szerdán a caracasi katonai akadémián ravatalozzák fel. A ravatal mellett a pénteki temetésig állandó virrasztást tartanak. A pénteki temetésre több latin-amerikai ország vezetőjét várják - közölte a tárcavezető. Jaua - aki a korábbi elnök egyik fő bizalmasa volt - azt hangoztatta, hogy az országban Chávez halálát követően is teljes mértékben nyugodt a helyzet.

Előzőleg Nicolás Maduro alelnök nyugalomra szólította fel a lakosságot. Bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására "a béke szavatolása érdekében", azt azonban nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Televíziós nyilatkozatában ugyancsak egységet, nyugalmat és megértést sürgetett Diego Molero védelmi miniszter is. Az alelnökhöz hasonlóan szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg megvédi az ország szuverenitását.

Forrás: AFP/Juan Barreto
Hugo Chávez

Megszólalt Obama is

A venezuelai elnök halálával kapcsolatban megszólalt az amerikai elnök is. Barack Obama hangoztatta, hogy az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatban, illetve az új kormánnyal való konstruktív párbeszédben. Sajnálkozásának adott hangot Chávez halála kapcsán William Hague brit külügyminiszter is.

Nyilatkozatban méltatta az elhunyt venezuelai elnöknek a szegények érdekében kifejtett tevékenységét az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun úgy értékelte, hogy Hugo Chávez megértette a legkiszolgáltatottabbak problémáit, illetve vágyait. Ban Ki Mun kiemelte azt is, hogy az 58 éves korában súlyos rákbetegségben elhunyt államfő erőfeszítéseket tett a latin-amerikai regionális integráció érdekében, és szolidaritást tanúsított a szomszédos országokkal.

Nemzeti gyász Kubában is

Evo Morales bolíviai elnök - aki Chávez legszorosabb szövetségesének számított - könnyezve tartott televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az elnök - mint fogalmazott - "örökké ösztönzi majd a szabadságért harcoló embereket".

Mély megdöbbenéssel fogadták a halálhírt Kubában is. Venezuela, illetve Hugo Chávez elnök Kuba egyik fő támogatójának számított. Fidel Castro "igaz fiának" nevezte a kedden elhunyt Hugo Chávezt a kubai kormány. Szerdára virradóra közzétett hivatalos nyilatkozatában a havannai kormány azt emelte ki, hogy Hugo Chávez "hűséges gyermekként" kísérte mindvégig Fidel Castrót, "a kubai forradalom atyját." Egyben bejelentette, hogy Kubában a venezuelai elnök emlékére háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.