Vágólapra másolva!
Nemcsak a pápaválasztás, hanem egy titkosított piros dosszié is lázban tartja a konklávéra készülő bíborosokat. Olasz sajtóértesülések szerint a fülledt történeteket rejtő pápai széf és a háromszáz oldalas dokumentum fontos szerepet játszik majd a pápaválasztáson, mert minden bíboros azt akarja tudni, hogy ki szerepel benne. Mindeközben a Vatikánnak az is komoly fejtörést okozhat, hogy a férfi prostituáltakkal szórakozó papok könnyű célpontjai a zsarolásnak. 
Vágólapra másolva!

"A homoszexualitás időzített bombaként ketyeg a katolikus egyházban" - foglalta össze egy volt dominikánus szerzetes az elmúlt hetek sajtótalálgatásainak lényegét a Vatikán sötét ügyeiről. A homoszexualitását ma már nyíltan vállaló Mark Dowd a CNN-nek arról beszélt, hogy miközben a katolikus egyház eredendően elítéli az azonos neműek kapcsolatát, addig "tudjuk, hogy a szemináriumokat és a papságot választók legalább fele, ha nem az ennél is nagyobb hányada meleg". Mark Dowd szerint ebből a helyzetből a titkolózásnak, a lelkiismeret-furdalásnak és az elnyomásnak egy nagyon sajátos kultúrája alakult ki, és ez tökéletes melegágya a zsarolásnak és a manipulálásnak.

A meleg szál XVI. Benedek lemondása után hangsúlyos elemként bukkant fel a pápa döntésének okait találgató cikkekben. Az olasz La Repubblica például azzal az értesüléssel állt elő, hogy a pápa távozását egy olyan dokumentum kényszerítette ki, amely többek között azt állítja, hogy a Vatikánt egy "meleg lobbi" uralja. A brit Guardian értesülései szerint pedig a jelentésből az derül ki, hogy ennek a lobbinak a tagjai rendszeresen megszegték a házasságtörést/paráználkodást tiltó hatodik parancsolatot, amelyen a katolikus egyház homoszexualitást elítélő doktrínája is alapszik.

A Vatikán szerint a homoszexuális hajlam "objektíve rendellenes", és a homoszexuális gyakorlatok "súlyos bűnök a tisztaság ellen". Mindezt a Szentírásban foglaltakra alapozza, amely a homoszexuális kapcsolatokat "mint súlyos eltévelyedéseket" ítéli el. A katolikus egyház a házasságot szentnek tekinti, de álláspontja szerint a homoszexuális kapcsolatok ellenkeznek a természetes erkölcsi törvénnyel. A homoszexuális cselekedetek ugyanis "kizárják a nemi aktusból az élet ajándékát".



A dossziéban foglaltak nem minden előzmény nélküliek, hiszen a hatodik parancsolat megsértésével több vatikáni személyiség is lebukott már. A vatikáni Kúria egy magas beosztású főtisztviselője, Tomasso Stenico prelátus például 2007-ben sétált bele könnyelműen az egyik olasz televízió csapdájába. Rejtett kamerával lefilmezték, ahogyan egy online meleg chatszobában megismerkedik egy férfival, majd felviszi a vatikáni lakásába. Három évvel később, a pápa protokollfőnökéről, Angelo Balducciról derült ki, hogy egy prostitúciós hálózat szolgáltatásait veszi igénybe. A rendőrség által lehallgatott beszélgetésekből kiderült, hogy a partnerei között egykori színészek, modellek és egyházi szeminaristák is voltak. A férfiak közvetítéséről a vatikáni kórus egyik tagja, a nigériai Thomas Chinedu Ehiem gondoskodott. Ezek után meglepő lett volna, ha a Vatikán nem kezd el vizsgálódni a soraiban megbújó melegek ügyei után.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
XVI. Benedeket sokkolták az intrikák

Olasz sajtójelentések szerint három bíboros, Julian Herranz, Jozef Tomko és Salvatore De Giorgi merült el az állítólag egymással rivalizáló vatikáni csoportok sötét ügyeiben, különös tekintettel a homoszexualitás eseteire. Őket XVI. Benedek bízta meg azzal, hogy derítsék fel, miként tűnhettek el másfél éve bizalmas pápai dokumentumok a Vatikánból. A Vatileaks néven emlegetett botrány egyik központi figurája a pápa inasa, Paolo Gabriele. Ő volt az, aki ellopta és kiszivárogtatta a sajtónak a papírokat, és akit el is ítéltek ezért, a gyanú szerint azonban nem egyedül hajtotta végre az akciót. A pápa viszont nem szeretett volna utánajárni az ügynek, ezért kérte meg a három bíborost, hogy göngyölítsék fel a szálakat. A csaknem 300 oldalas dokumentumot megkapja az új pápa is, és nyilván a pápaválasztó bíborosokat is furdalja a kíváncsiság, hogy mi állhat a XVI. Benedek által titkosított Vatileaks-dossziéban.

A Vatileaks-dosszié téma a március elején kezdődött kongregáción is. A több napig tartó tanácskozáson mindenki szabadon szót kérhet akármilyen témában, és itt döntenek a pápaválasztó konklávé időpontjáról is. "A konklávéba való belépés előtt tudnunk kell, mi van benne és kit érint a bíborosok közül" - adott hangot kollégái kíváncsiságának Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek. Csakhogy XVI. Benedek a lemondása előtt titkosította a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatási ügyéről készített jelentést. Ennek szerzői nyolcvan év feletti bíborosok, vagyis ők nem szavazhatnak a konklávén.

Piros dosszié kísért a konklávén

Az egyik neves vatikáni elemző, Ignazio Ingrao szerint a bíborosok jelentése szinte sokkolta a pápát. A szerzők nyolc hónapon keresztül többtucatnyi interjút készítettek bíborosokkal, érsekekkel, püspökökkel és papokkal, és ezeknek a beszélgetéseknek az alapján állították össze a 300 oldalas dokumentumot, amelynek Ingrao szerint közvetlen hatása lesz a pápaválasztásra. "Ez a jelentés lényegében a 118. bíboros lesz a konklávén" - érzékeltette a dokumentum jelentőségét Ingrao. "Ez egy egészen részletes röntgenfelvétel a római Kúriáról, és nem kíméli a pápa legközelebbi munkatársait sem" - írta az elismert Vatikán-szakértő a Panorama című lapban. Ingrao hozzátette: a pápa természetesen tisztában volt az intrikákkal, de azzal valószínűleg nem, hogy a pápasága alatt a személyes érdekek és a tabunak számító kapcsolatok ennyire komplex hálózata működött a Vatikánban.

Bár az egyház közleményben ítélte el a pápa lemondását kísérő és a Vatileaks-dosszié szerepét firtató sajtótalálgatásokat, a vatikáni botrányokra fogékony hallgatóságot XVI. Benedek valószínűleg még jobban összezavarta, amikor hamvazószerdán, pápaság utolsó liturgiáján arról beszélt, hogy "az egyház arcát ma is gyakran a megosztottság és az egységgel szemben elkövetett bűnök torzítják el".

Forrás: AFP/Panorama

A La Repubblica további összefüggéseket vélt felfedezni a jelentés és a pápa lemondása között. Az olasz lap szerint XVI. Benedek december 17-én döntötte el, hogy visszalép a hivatalától, vagyis azon a napon, amikor megkapta a bíborosoknak a Vatileaks-ügyről készült dossziéját. A szerzőkhöz közel álló források szerint a jelentés legkínosabb részeiből kiderül, hogy a Vatikánban egyfajta földalatti homoszexuális-hálózat működött, amely rendszeresen szervezett szexuális jellegű találkozókat Rómában és Vatikánvárosban.

A La Repubblica szerint a bíborosi jelentés több olyan helyet is beazonosít az olasz fővárosban és környékén, amely bevett találkahelynek számít a meleg papok körében. Ezek között van egy Rómától nem messze található villa, egy külvárosi szauna és egy, a városközpontban lévő szépségszalon is. Az olasz lap szerint minden jel arra mutat, hogy a Quarto Miglio negyed egyik szaunájában dolgozó férfi prostituáltak egy köre megzsarolta a papokat. A bizonyítékok között állítólag kompromittáló fotók és videofelvételek is vannak, amelyeken a papok női ruhákban vagy más, a hatodik parancsolattal mindenképpen ütköző helyzetben láthatók.

Zsarolási potenciál

Az egyház tanítása és az egyes papok viselkedése közötti szakadék áthidalása mellett az egyháznak komoly gondot okoz az is, hogy a hasonló "világi" ügyekbe keveredett emberei könnyű célpontjai a zsarolásnak. Ez vonatkozik azokra a bíborosokra is, akiknek most az lenne a feladatuk, hogy megválasszák maguk közül az új pápát.

A katolikus egyházat az elmúlt években megrázó szexbotrányok olyan mértékűre duzzadtak, hogy sok bíboros és magas rangú egyházi vezető nem is tudja kivonni magát a gyanú alól. "Ha a konklávéról kitiltanák az összes bíborost, aki félrekezelte a pedofilbotrányokat vagy más gyanús ügyet, akkor a pápaválasztást egy kamrában is tarthatnák" - mondta Robert Mickens vatikáni elemző a Daily Telegraphnak.

Forrás: AFP/Andy Buchanan
Keith O'Brien már nem választ pápát

Az már biztos, hogy kihagyja a konklávét Keith O'Brien skót bíboros, Edinburgh és Saint Andrews érseke, akit azzal vádoltak meg, hogy nem megfelelő magatartást tanúsított néhány paptársával szemben, így nem kizárt, hogy az ő neve is szerepel a dossziéban. A skót bíboros lemondott egyházi tisztségéről, miután a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megírta, hogy négy pap - akik közül hárman most is az egyház szolgálatában állnak - hivatalos panaszt tett O'Brien ellen a Vatikán nagy-britanniai képviselőjénél. O'Brien bíboros a homoszexualitás kemény bírálatáról volt ismert, ehhez képest egy volt pap arról számolt be, hogy a drygrange-i St Andrew's College spirituális vezetőjeként még 1980-ban az esti imák után nem megfelelően közeledett hozzá. Az esti imák különösen inspirálóak lehettek a bíboros számára, több pap is elmondta ugyanis, hogy ilyenkor állította őket intim helyzet elé O'Brien.

A bíborosok jelentése nem az egyetlen dokumentum, amely a témában született. A vatikáni kényes ügyek iránt újságírók is érdeklődtek már, Carmelo Abbate pedig Szex és a Vatikán címmel könyvet is írt a tapasztalatairól. Ebből nemcsak az derül ki, hogy sok meleg pap kettős életet él Rómában, hanem az is, hogy a sokat vitatott cölibátus ellenére a nők nagyon is részei az életüknek: sokan szeretőt tartanak, előfordul, hogy gyerekeik születnek tőlük, vagy ha mégsem, annak az egyház által amúgy szintén elítélt abortusz az oka. Abbate könyve szerint sok pap hallgatási pénzt fizet az exszeretőknek, mások pedig titokban finanszírozzák a gyerekeik iskoláját. Abbate titokban felvételeket is készített papokról, miközben férfi prostituáltakkal létesítettek szexuális kapcsolatot, és reggelenként sötét hálószobákból indultak misézni.