Tilos levajazott kenyérről beszélni Oroszországban

Vágólapra másolva!
A héten egy orosz minisztérium a korrupcióra utaló mondatgyűjteményt adott ki, amelyeket tilos lenne az orosz hivatalnokoknak kimondaniuk. Ezek ugyanis a korrupcióra ösztönöznek.
Vágólapra másolva!

A korrupciós helyzetek leggyakoribb kifejezéseit tiltanák be Oroszországban a hivatalnokok számára - írta a Guardian. A munkaügyi minisztérium egyik kiadványa felsorol több olyan mondatot, kérdést, kifejezést, amely virágnyelven a korrupciót ösztönzi.

"Köszönöm, hogy nem vajaztad meg a kenyeremet", "Na, most mi tévők legyünk?", "Ezt a problémát nehéz megoldani, de nem lehetetlen", "Nyomósabb érvekre van szükség" - többek közt ilyen kifejezéseket sorol fel az orosz munkaügyi és társadalombiztosítási minisztérium által a héten kiadott dokumentum.

Oroszország a 133. a Transparency International 174 országot felsoroló korrupciós listáján. A Guardian azt írta, hogy az ország történelmében mindig is jelen volt a korrupció akár ajándékok formájában. Vlagyimir Putyin idején már olyan méreteket öltött, hogy a lakosság kénytelen irdatlan összegeket zsebbe kifizetni, ha el akar érni valamit a rendőrnél vagy az adóosztályon.