Hétórás gyászmenettel búcsúztatták Chávezt

Venezuela, caracas, Hugo chavez, gyászmenet, százezrek vettek részt a hétórás gyászmeneten.
Vágólapra másolva!
Folytatódott Caracasban, Venezuela fővárosában az elhunyt elnök búcsúztatása, százezrek vettek részt a hétórás gyászmeneten. Közben szerdán a venezuelai ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy újra Henrique Capriles volt mirandai kormányzó lesz a jelöltjük az elnökválasztáson, amelyet Hugo Chávez államfő halála miatt harminc napon belül kell megtartani.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki források szerint a Demokratikus Egység Asztala nevű tömörülés (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) már meghozta a döntést arról, hogy újra Caprilest indítja a választáson, de a hivatalos bejelentéssel péntekig, Chávez temetéséig várnak.

A tavaly októberi elnökválasztáson Capriles meglehetősen súlyos vereséget szenvedett az akkor harmadszorra is újraválasztott Cháveztől. Caracasban bizonyosra veszik, hogy Chávez halála után a kormánypárt jelöltje Nicolás Maduro alelnök lesz.

Az őszi választási hadjárat idején Capriles világossá tette, hogy véget vetne Chávez nagyvonalú "csekkfüzet-diplomáciájának" (a térségbeli országok pénzügyi támogatásának), ami jelentős hatással lenne az egész latin-amerikai és karibi térségre. Ez főleg Kubát és Nicaraguát érintené súlyosan, míg Bolívia és Ecuador ma anyagi szempontból valamivel függetlenebb Caracastól, mint a másik két ország.

Százezrek gyászolnak

Caracasban közben folytatódott a hosszú rákbetegségben kedden elhunyt államfő búcsúztatása. Hét órán át tartott a gyászmenet a főváros utcáin, és százezrek csatlakoztak hozzá. A nemzeti lobogóval letakart koporsót Hugo Chávez anyja, a testvérei és a kormány tagjai kísérték. A gyászmenet után a caracasi katonai akadémia dísztermében állították fel a ravatalt, a kormány tagjai vállukon vitték be a koporsót az épületbe. A gyászolók a pénteki állami temetésig róhatják le kegyeletüket a katonai akadémián.

Közben Venezuela, Bolívia és Argentína után Chilében is háromnapos gyászt hirdettek Hugo Chávez emlékére. Sebastian Pinera chilei elnök közölte, hogy Hugo Chávez halálával súlyos veszteség érte az egész térséget, mert olyan politikus távozott az élők sorából, aki odaadó híve volt a latin-amerikai régió integrációjának.

Százezrek vettek részt a hétórás gyászmeneten Forrás: AFP/Francisco Batista