Castro, Ahmadinezsád búcsúzik Cháveztől

Vágólapra másolva!
Leninhez hasonlóan bebalzsamozva, üvegkoporsóban őrzik meg a kedden elhunyt Hugo Chávez testét az örökkévalóságnak. A pénteki temetésen több mint 30 ország vezetője vesz végső búcsút a nagy hatású venezuelai elnöktől.
Vágólapra másolva!

Március 8-án, pénteken, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött (magyar idő szerint fél ötkor) Hugo Chávez, a kedden elhunyt, 58 éves venezuelai elnök temetése. Testét nem a földben helyezik végső nyugalomra, hanem bebalzsamozzák, üvegkoporsóba teszik, és a katonai múzeumban állítják ki, hogy örökre a venezuelaiakkal maradhasson.

A szertartásra több mint 30 államfőt van jelen, köztük Chávez egyik közeli barátjaként számon tartott bolíviai elnököt Evo Moralest. A temetésen részt vevő állami méltóságok között szerepel Raul Castro kubai, Mahmúd Ahmadinezsád iráni, Cristina Fernández argentin, Alexander Lukasenko fehérorosz elnök és Fülöp spanyol herceg is, az Egyesült Államokat pedig Gregory Meeks és William Delahunt jelenlegi és volt kongresszusi képviselők fogják képviselni.

A venezuelai kormányzat részben azzal indokolja a bebalzsamozásról szóló döntését, hogy Chávez elnök ezzel olyan hatalmasságok közé emelkedett, mint Lenin, Ho Chi Minh és Mao Ce-tung. Dél-Amerikában viszont eddig nem volt példa a bebalzsamozásra az argentin elnökasszony, az Evitaként ismert Eva Perón halála (1952) óta, akit szintén üvegkoporsóban helyeztek végső nyugalomra.

Cháveznél először 2011 júniusában diagnosztizálták rákot, de ennél pontosabbat sosem árult el a betegségéről. Kubában többször megműtötték, és 2012 májusában be is jelentette, meggyógyult, így októberben, 1998 óta negyedik alkalommal is megválasztották Venezuela elnökének.

Decemberben azonban lemondott, ugyanis újabb műtétekre szorult, amelynek szövődményeként tüdőgyulladást kapott, egy ideig lélegeztetésre is szorult, végül március 5-én kedden délután szívroham okozta a halálát.

Utódjaként alelnökét, Nicolas Maduro-t jelölte meg, ez azonban az ország törvényei szerint kevés az elnökséghez, a hamarosan megrendezendő demokratikus választásokon viszont valószínűleg Maduro lesz a kormánypárt jelöltje.