Eltüntetné egymást a föld színéről a két Korea

Észak-Korea, Kim Dzsong Un, feszültség, nukleáris fenyegetés, hadgyakorlat
Vágólapra másolva!
Megszűnt a forródrótkapcsolat a két Korea között, így minden apró félreértésből súlyos katonai konfliktus lehet az ötvenes évek óta háborúban álló két ország között. Észak-Korea atomcsapással fenyegeti Délt, amely viszonzásul eltüntetné az egész országot a föld színéről. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyelőre senki előtt nem világos, mit várhatnak az új diktátortól, Kim Dzsong Untól, csak annyit tudnak róla, hogy kiszámíthatatlanabb és veszélyesebb, mint az apja volt. Feltartóztathatja-e Dennis Rodman az észak-koreai rakétákat?
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem világos, hogy Dennis Rodmannek a Kim Dzsong Unnal néhány nappal ezelőtt kötött életre szóló barátságát mennyire tépázza meg az észak-koreai vezető legújabb húzása, de az biztos, hogy a két Korea között eddig megnemtámadási egyezményekkel körbebástyázott viszonylagos nyugalomnak vége. A két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság pénteken jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot. Kim Dzsong Un pedig ebben a szellemben egy katonai egységnél tűnt fel a kosárlabdapálya után, és arra biztatta az ott szolgáló katonákat, hogy készüljenek fel a "konfrontációra az ellenséggel".

Miközben tehát - legalábbis Dennis Rodman beszámolója szerint - Barack Obama hívására vár, Kim Dzsong Un addig sem hagyja veszni az időt, és eredményesen hergeli déli szomszédját és a nemzetközi közösséget. Egy nappal korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa lépett ebben a kockázatos láncreakcióban, és egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen. Ennek is volt azonban előzménye, hiszen Észak-Korea a testület korábbi határozatait megszegve végrehajtotta a harmadik nukleáris kísérleti robbantását is. Az ENSZ büntetőintézkedéseinek a célja elvileg az, hogy tovább nehezítsék az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését.

Kim Dzsong Un mozgósította a katonákat - fotósorozat Észak-Korea február végi hadgyakorlatáról a képre kattintva! Forrás: MTI/EPA/KCNA

Ez azonban egyelőre nem bizonytalanította el az államvezetői feladatokkal csak rövid ideje barátkozó Kim Dzsong Unt, hogy megelőző nukleáris csapással fenyegesse meg az Egyesült Államokat. Ezzel, valamint a megnemtámadási egyezmény mostani felmondásával új frontot nyitott az eddig főként tét nélküli fenyegetőzésben. A keménykedés ellenére azonban atomszakértők szerint Észak-Korea még évekre van attól, hogy birtokában legyen a technológiának, amellyel képes lehet atomtöltetet szerelni egy rakétára, nem is szólva arról, hogy ezt pontosan célba is kellene juttatnia. A politikai elemzők másik alapvetése, hogy bármennyire harcias hangnemet üt is meg az észak-koreai diktátor, azzal valószínűleg tisztában van, hogy öngyilkossággal érne fel, ha az Egyesült Államokkal keveredne háborúba.

Az önmérséklet azonban nem biztos, hogy visszatartaná Kim Dzsong Unt attól, hogy háborús konfliktusba keveredjen a déli szomszédjával. Az észak-déli viszonyban a fenyegetések mindig is többet jelentettek a retorikai fogásoknál és a belföldre szánt propagandánál. Ezt bizonyítja, hogy 2010-ben Észak-Korea nem rettent vissza attól, hogy elsüllyesszen egy dél-koreai tengeralattjárót, és bombázzon egy dél-koreai szigetet, csak hogy nyomatékot adjon a fenyegetései komolyságának. A két évvel ezelőtti incidens, amely négy halálos áldozatot és 18 sebesültet követelt, az egyik legsúlyosabb volt a két fél között az 1950-1953-as koreai háború óta.

Az állami hírügynökség március 8-án közzétett képén feltehetően a dél-koreai Jonpjong sziget elleni 2010-es támadást végrehatjó egység katonái örülnek Kim Dzsong Un érkezésének - fotósorozat Észak-Korea február végi hadgyakorlatáról a képre kattintva! Forrás: MTI/EPA/KCNA

Dél-Korea természetesen azonnal fenyegetéssel válaszolt az észak-koreai fenyegetésre, és azt ígérte, hogy könyörtelen választ ad minden provokációra. A szöuli védelmi minisztérium nem bízta a phenjani vezetés fantáziájára a válaszcsapás jellegét: Kim Min Szok szóvivő kijelentette, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság "el fog tűnni a Föld színéről", ha atomtámadást intéz Dél-Korea ellen.

Végtelen konfliktus

A megnemtámadási egyezmény felrúgásával Kim Dzsong Un újabb fejezetet nyithat a háborúban, amely sohasem ért véget. A hatvan évvel ezelőtti brutális konfliktusban kétmillió koreai vesztette életét, és a Koreai-félsziget megosztottsága azóta is tart. A három éven át tartó koreai háborút fegyverszüneti megállapodás zárta le, és ezt a mai napig nem váltotta fel békeszerződés.

A Koreai-félsziget mindennapjaiban valószínűleg nagyobb feszültséget okoz majd a két ország közötti forródrótkapcsolat megszüntetése, mint az egyezmények felrúgása. Észak-Korea ezt azzal indokolta, hogy nincs mit mondania az áruló báboknak, azaz Dél-Koreának. Az 1971-től működő forródrótot azért hozták létre, hogy a legkomolyabb feszültség idején is legyen valamiféle lehetőség a két ország közötti párbeszédre. A forródrótnak fontos szerepe volt az emberek és az áruszállítmányok útjának a koordinálásban is a két ország közötti demilitarizált zónában. A BBC szöuli tudósítója szerint a forródrótkapcsolat megszüntetése mind a két felet kiszolgáltatottá teheti a félreértéseknek, ami a mostani feszült helyzetben különösen kockázatos.

A harmadik észak-koreai atomrobbantást ünneplő - fotósorozat Észak-Korea február végi hadgyakorlatáról a képre kattintva! Forrás: AFP/KCNA

Kim Dzsong Un rejtélye

A Koreai-félszigeten kibontakozó konfliktus súlyosságának megítélését nehezíti, hogy egyelőre sem Dél-Korea, sem az Egyesült Államok, sem a nemzetközi közösség nem ismerte még ki az apja halála után az ország vezetését megöröklő Kim Dzsong Unt. Az elmúlt napokban a címlapokon biztos helyet kierőszakoló vezetőről annyit már sejtenek, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb, és ezért veszélyesebb is, mint az apja, a 2011 decemberében elhunyt Kim Dzsong Il. "Az új vezető szélsőségesebben cselekszik, mint az apja, aki higgadtabb és kiszámíthatóbb volt" - mondta a CNN-nek egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki szerint Kim Dzsong Il sokkal inkább tisztában volt azzal, hogy meddig mehet el. Most azonban Kim Dzsong Un új helyzet elé állítja a világot. "Senki sem tudja, hogy mit tervez, mit gondol" - mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy míg Kim Dzsong Il inkább sakkjátékos volt, addig Kim Dzsong Un sokkal inkább bokszoló.

Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség által remélt észak-koreai nyitást leginkább Kim Dzsong Un európai iskolázottságára lehetett volna alapozni, a nyugati kultúrélményből azonban a jelek szerint csak a kosárlabda iránti szenvedélyes elkötelezettség maradt meg.

A kísérleti atomrobbantás és a megnemtámadási egyezmény felrúgása között beiktatott kosárlabda-diplomáciának így a hírverésen kívül egyelőre nincs különösebb eredménye. Dennis Rodman nagy feltűnést keltő észak-koreai turnéja mindenesetre rövid betekintést adott abba, hogy mi mozgatja meg az észak-koreai vezetőt. "Kim szereti a kosárlabdát, és Obama is szereti a kosárlabdát. Ez jó kiindulópont" - foglalta össze diplomáciai hitvallását Dennis Rodman, aki egészen bizarr médiamanőverrel segítette ismét a címlapokra Észak-Korea egyelőre még a szárnyait próbálgató új diktátorát.

Kim Dzsong Un Dennis Rodman amerikai kosaras ölelésében - fotósorozat Észak-Korea február végi hadgyakorlatáról a képre kattintva! Forrás: AFP/KCNA

Arról, hogy Rodman mennyire volt tisztában azzal, hová látogat, és milyen következményei lehetnek a feltűnésének a világot éppen nukleáris robbantgatásokkal riogató országban, megoszlanak a vélemények. Azokból a 140 karakteres bejelentkezésekből, amelyeket a Twitteren osztott meg, akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a külpolitikai iránt eddig csekély érdeklődést mutató kosárlabdasztár azt sem nagyon tudta, hogy hol van. Legalábbis másképp aligha lehet értelmezni azt, hogy a YouTube-on rekordokat döntő Gangnam Style című dal előadójával, Psyjal szeretett volna találkozni, aki természetesen Dél-Koreában él.

Egy álom megvalósul

Diplomáciai értelemben Rodman észak-koreai látogatásának egyetlen eredménye volt: a Chicago Bulls egykori sztárja átadhatta az észak-koreai diktátor üzenetét. "Egy dolgot szeretne Obamától, hogy hívja fel". Ezzel sikerült is kivernie a biztosítékot az amerikai külügyminisztériumban, a saját hatalmát megszilárdítani próbáló Kim Dzsong Unnak viszont szerzett néhány felejthetetlen pillanatot.

A Kim dinasztia mindig is nagyobb lelkesedéssel fényképezkedett külföldi hírességekkel, mint állami vezetőkkel. Rodman előtt erre a legemlékezetesebb alkalmat Muhammad Ali látogatása adta. A minden idők legnagyobb bokszolójának kikiáltott Ali 1995-ben, alig egy évvel Kim Ir Szen halála után látogatott el egy phenjani sporteseményre, utólag azonban nyilvánvaló, hogy diplomácia szempontból nem voltak megrázó erejű következményei a látogatásnak, mint ahogyan Rodman útja sem kecsegtet az észak-koreai nyitás lehetőségével.

Rodman észak-koreai turnéja sokkal inkább az amerikai kosárlabdáért és a Chicago Bullsért rajongó Kim Dzsong Un gyerekkori álmának megvalósulásáról szól, semmint a diplomáciai előrelépésről Phenjan és Washington fagyos kapcsolatában. Mint ahogyan nyilván Kim Dzsong Un diktátori elképzeléseit sem befolyásolja az a finom ellentmondás, hogy miközben rajong az amerikai kosárlabdáért, addig Amerikát a koreai nép esküdt ellenségének tekinti.